BiH
0

Pet kandidata za visokog predstavnika u BiH

Sarajevo-x.com
Emyr Jones Parry
Emyr Jones Parry
Nakon što je u ponedjeljak u ponoć i formalno istekao rok za prijavu kandidata za novog visokog predstavnika u našoj zemlji, Vijeće Evropske unije objavilo je da se među prijavljenima najozbiljnijim smatraju kandidati iz Velike Britanije i Italije, zatim Grčke i Austrije.

Velika Britanija je delegirala Emyra Jonesa Parryja, iskusnog diplomatu i bivšeg ambasadora pri UN-u koji ima podršku Washingtona. Italija ima dva kandidata, Renzoa Davidia i Michaela Louisa Giffonija koji trenutno obavlja funkciju ambasadora na Kosovu.

Grčka je predložila svog diplomatu Alexandrosa Malliasa, sadašnjeg ambasadora te zemlje u SAD-u, a Austrija bh. javnosti poznatog Valentina Inszka, nekadašnjeg ambasadora ove zemlje u BiH. Slovenija je istakla kandidaturu Dimitrija Rupela, bivšeg ministra spoljnih poslova.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak prošlog mjeseca prihvatio je dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke, ali će on sve do izbora novog visokog predstavnika obavljati svoje dužnosti u BiH. Razgovori sa kandidatima tek predstoje, nakon čega treba očekivati i konačnu odluku o Lajčakovom nasljedniku.