Veliki interes
80

Pet hakerskih napada na Registar zaposlenih u javnom sektoru u KS

Piše: Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je službeno predstavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, a koji je izazvao veliko interesovanje javnosti, iz Ureda za borbu protiv korupcije KS govore nam kako su zabilježili nekoliko hakerskih napada na ovu web stranicu.

Šef ureda Erduan Kafedžić kazao nam je kako stranica bilježi ogroman broj posjeta, ali i napada.

"Od jutros smo imali pet napada. Nekome je baš stalo da stranica ne radi. Prijavit ćemo policiji sve napade", potvrdio nam je Kafedžić.

E-registar od jučer je imao 800.000 zahtjeva.

Iz Ureda također govore kako su zaprimili određeni broj prijava vezanih za uočene nedostatke koji se odnose na tačnost podataka iz registra. Dodaju da se na njihovim ispravkama već radi.

U Registru je moguće pronaći podatke o neto platama svih zaposlenih i imenovanih. U bazi podataka nalazi se više od 20 hiljada imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru te imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH kazali su nam kako ova jedinstvena evidencija nije u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka te kako objavljeni podaci u registru ne trebaju biti sakriveni od javnosti.