Gdje su prepreke
83

Pet godina se čeka usvajanje sporazuma Islamske zajednice s BiH, ovaj mandat problem pravi Dodik

Er. M.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Ni više od godinu nakon konstituisanja novog saziva Predsjedništva BiH šefovi naše države nisu uspjeli usvojiti sporazum Islamske zajednice s BiH. U prošlom sazivu ovo su onemogućavali Mladen Ivanić i Dragan Čović, a u aktuelnom sazivu član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.
Bivši član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je još 2018. godine pokušao na dnevni red Predsjedništva BiH staviti tačku koja glasi "Prihvatanje osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH". Ovaj pokušaj je propao s obzirom na to da su tadašnji članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović glasali protiv stavljanja ove tačke na dnevni red.

Ivanić je smatrao da potpisivanje sporazuma s Islamskom zajednicom zahtijeva puno bolju političku klimu i da bi taj sporazum trebao biti identičan sporazumu kakav je BiH sklopila sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Čoviću su smetale određene stvari koje se tiču poslovanja Islamske zajednice, zapošljavanja u njenim institucijama, arhiva, vakufske imovine, a imao je i zamjerke na specifične islamske obrede i obaveze poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, kao i sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame.

Situacija se od 2018. godine nije znatno promijenila uprkos tome što su za članove Predsjedništva BiH izabrani Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić. Umjesto Čovića i Ivanića, problem u ovom mandatu pravi Dodik koji je odbacio mogućnost da potpiše sporazum s Islamskom zajednicom koji bi, kako kaže, tu vjersku zajednicu stavio u povlašten položaj.

"Ako to bude izmijenjeno - da, ali ako to bude kako je sada, neću potpisati", rekao je Dodik u oktobru 2018. godine.

Ono što je posebno sporno u kompletnoj priči vezanoj za usvajanje sporazuma s Islamskom zajednicom u BiH jeste činjenica da nijedan član Predsjedništva BiH koji se protivi usvajanju ovog sporazuma nikada nije dostavio Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH nijednu sugestiju, prijedlog ili primjedbu.

Ovim povodom razgovarali smo s novoizabranim zamjenikom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževadom Mahmutovićem, a koji u ovom trenutku zbog neimenovanja ministra upravlja Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Dževad Mahmutović
Dževad Mahmutović

Mahmutović nam je kazao da je procedura za zaključivanje sporazuma s Islamskom zajednicom pokrenuta još 2011. godine te da je vođena uz poštivanje standarda koje nalažu Ustav BiH i pozitivno zakonodavstvo BiH. Tekst osnovnog ugovora, odnosno sporazuma s Islamskom zajednicom jednoglasno je usvojen na 25. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 29. septembra 2015. godine te je u oktobru dostavljen Predsjedništvu BiH na daljnju proceduru.

"Postupak za zaključivanje ovog ugovora vođen je po istim procedurama i principima po kojima su vođeni i zaključeni ugovori između BiH sa Svetom stolicom i Srpskom pravoslavnom crkvom", rekao je Mahmutović.

S obzirom na to da je bivša ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac otvoreno na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održanoj u februaru 2018. godine okrivila Dragana Čovića za blokiranje prijedloga osnova ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, Mahmutovića smo pitali da li postoje određene primjedbe pojedinih članova Predsjedništva BiH u vezi sa sadržajem sporazuma.

"Mislim da je bitno razumjeti činjenicu da, od trenutka kada je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uputilo Osnovni ugovor s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, pa do uvrštavanja ovog materijala na dnevni red sjednice Predsjedništva je prošlo skoro tri godine", kazao je Mahmutović.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH na 46. redovnoj sjednici u aprilu 2018. godine trebalo razmatrati osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao tačku dnevnog reda.

"Međutim, to se nije desilo upravo zbog toga što je materijal skinut s dnevnog reda, a pri tome Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nikada nije službenim putem od Sekretarijata Predsjedništva Bosne i Hercegovine obavješteno o razlozima skidanja s dnevnog reda. Dakle, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nema službenim putem zaprimljene sugestije, prijedloge, primjedbe na tekst osnovnog sporazuma s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini niti od jednog tadašnjeg člana Predsjedništva BiH", rekao je Mahmutović.

Kako kaže, imajući u vidu ovu činjenicu, može se izvesti zaključak da je tekst osnovnog sporazuma s Islamskom zajednicom prihvatljiv, ali tadašnji članovi Predsjedništva BiH, naravno izuzev člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, jednostavno ga nisu htjeli usvojiti.

"Moram kazati da nezaključivanjem ugovora s Islamskom zajednicom u BiH islamski vjernici, kao najbrojniji u Bosni i Hercegovini, ostaju i dalje u neravnopravnom položaju u odnosu na katolike i pravoslavce sa čijim crkvama naša država ima zaključene ugovore. Takav odnos prema Islamskoj zajednici u BiH i njenim pripadnicima ne samo da ne doprinosi međusobnom razumijevanju i poštovanju, nego uopće ne doprinosi toleranciji i uvažavanju drugog i drugačijeg. Zašto je to tako ostaje nepoznanica i ostavlja prostora sumnji da se islamski vjernici svjesno dovode u diskriminatorni položaj", kazao je Mahmutović.

On ističe da ipak ostaje da vjerujemo kako će ovaj saziv Predsjedništva BiH imati razumijevanje podjednako i za očekivanja i strpljenje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i svih vjernika islamske vjeroispovijesti.

"Stoga, očekujem da se u tom kontekstu napravi iskorak i da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donese odluku o ratifikaciji Osnovnog ugovora s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, koju ću uputiti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine radi dobijanja saglasnosti za ratifikaciju", zaključio je Mahmutović.