{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Perspektiva BiH leži u održivom povratku svih

F
14.3.2011. u 16:05
0
5
Perspektiva BiH leži u održivom povratku svih
0
Intenzivniji angažman i podrška projektima održivog povratka bio je tema današnjeg sastanka potpredsjednika Republike Srpske (RS) Enesa Suljkanovića i premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

"Perspektiva Bosne i Hercegovine sigurno leži u održivom povratku svih građana BiH, bez obzira na to radi li se o povratnicima u Tuzlanski kanton ili RS", izjavio je na današnjem sastanku potpredsjednik Suljkanović, te dodao da je proces povratka u oko 90 posto slučajeva već završen, ali da povratnici koji su se vratili na svoja ognjišta sada trebaju podršku svih nadležnih institucija kako bi tu i ostali.

Sudionici sastanka posebno su se osvrnuli na stanje povratka na području općina Doboj Istok i Gračanica, gdje već postoji spremnost načelnika Općine Doboj da se zajedničkim sredstvima i projektima pomogne povratnicima koji su se vratili u rubna naselja i granične zone između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski kanton svake godine u proračunu odvaja značajna sredstva za projekte povratka, a ove godine radi se o iznosu od oko tri miliona konvertibilnih maraka i on je približno jednako raspoređen za podršku povratku u Republiku Srpsku i Tuzlanski kanton.

I pored ovih izdvajanja za intenzivniji i održivi povratak potrebno je ipak znatno više sredstava i snažnije uključivanje entitetskih i lokalnih razina vlasti, složili su se sudionici današnjeg sastanka.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević izrazio je zadovoljstvo i optimizam zbog spremnosti da se zajedničkim djelovanjem i usklađivanjem projekata zajedničkim sredstvima ciljano pomogne onim ljudima koji su se vratili i izražavaju spremnost i želju za trajan povratak.

"Mi u Tuzlanskom kantonu imamo oko 9.000 povratnika, od čega najviše na područje općine Lukavac, a u fokusu naših budućih aktivnosti treba biti stvaranje takvog okruženja gdje će ljudi koji se vrate imati mogućnost zaposlenja i stvaranja novih materijalnih dobara, a samim tim i uvjeta za ostanak", rekao je premijer Čaušević.

Osim projekata povratka na području Gračanice i Doboj Istoka, na današnjem sastanku bilo je govora i o povratnicima Srbima na područje općine Kalesija te o povratnicima Bošnjacima u Koraj u Republici Srpskoj. U vezi s tim dogovoreno je da zajednička izaslanstva obiđu ova mjesta i u direktnom kontaktu s povratnicima ostvare uvid u stvarne potrebe te populacije.

Osim premijera Čauševića i potpredsjednika Suljkanovića, na današnjem sastanku bili su Mirsad Đapo, izaslanikt u Vijeću naroda RS, i savjetnik potpredsjednika Alen Petković, te ministrica obnove, razvoja i povratka Tuzlanskoga kantona Dijana Bilanović i ministar za rad i socijalnu politiku Sead Hasić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: