Perica Stanić ocijenjen kao najbolji kandidat za novog direktora SIPA-e

Perica Stanić ocijenjen kao najbolji kandidat za novog direktora SIPA-e
14
D. Be.
4.11.2019. u 17:44
76
komentara
14

dijeljenja
1/8
2/8 Foto: D. Ć./Klix.ba
3/8 Foto: D. Ć./Klix.ba
4/8 Foto: D. Ć./Klix.ba
5/8 Foto: D. Ć./Klix.ba
6/8 Foto: D. Ć./Klix.ba
7/8 Foto: D. Ć./Klix.ba
8/8 Foto: D. Ć./Klix.ba
Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH danas su jednoglasno usvojili konačnu rang-listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje Klix.ba.
Nakon što su krajem prošlog mjeseca obavljeni pojedinačni razgovori sa četvoricom kandidata, uz prethodne prijave, biografije i dostignuća u karijeri kreirana je konačna rang-lista. U međuvremenu su izvršene i dodatne provjere nakon što je pristigla anonimna prijava da neki kandidati ispunjavaju uslove za penziju.

Najveći broj bodova je, prema kriterijima na osnovu kojih je formirana lista, dobio aktuelni direktor SIPA-e Perica Stanić. Imao je 96,25 bodova.

Na drugom mjestu je direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, sa 80 bodova.

Trećeplasirani je Žarko Laketa sa 66,87 bodova. Goran Zubac se, sa 31,87 bodova, nije plasirao u utrci za direktorsku poziciju Državne agencije za istrage i zaštitu.

Posljednja sjednica Nezavisnog odbora je prekinuta 21. oktobra, jer je bilo neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e.

Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija tada je obznanio javnosti da je donesen zaključak da se za sva četiri kandidata provjeri da li neko od njih ispunjava uslove za penziju.

Sada će, prema ustaljenoj proceduri, Nezavisni odbor dostaviti rang-listu ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću koji je, prema zakonom predviđenim procedurama, dostavlja Vijeću ministara BiH koje imenuje novog direktora ove policijske agencije.

Mandat aktuelnog direktora Perice Stanića na direktorskoj poziciji ove bh. policijske agencije ističe 5. novembra odnosno sutra. On bi dakle, mogao postati stari-novi direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nezavisni odbor PSBiH odlučio je da, uz rang-listu kandidata za poziciju direktora SIPA-e, ministru sigurnosti BiH uputi i Dopis Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Dopis Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske u vezi sa ranijom predstavkom o mogućem kršenju zakonske procedure i navodima da su neki od kandidata za poziciju direktora SIPA-e ispunili uslove za odlazak u penziju.
Prijavi grešku


Komentari (76)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...