BiH
0

Perić: Za pravosudnu reformu u BiH pozitivna ocjena Evropske komisije

FENA
Pitanja neovisnosti i odgovornosti pravosuđa u strategiji reforme sektora pravde u BiH, tema je konferencije upriličene danas u Sarajevu u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH), a u sklopu Projekta razvoja sektora pravosuđa (Justice Sector Development Project) koji se realizira uz potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Sudionici skupa - pravosudni djelatnici te predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u BiH razmatraju temeljne odrednice Nacrta strategije reforme sektora pravde u BiH za period 2008. - 2012., koja sadrži ključne prioritete budućih reformskih koraka i predstavlja okvir za usmjeravanje donatorskih sredstava namijenjenih sektoru pravosuđa.

Kako je u uvodnom dijelu konferencije istaknuo predsjednik VSTV-a BiH Branko Perić, pravosudna reforma u BiH dobila je pozitivne ocjene u Izvještaju Evropske komisije (EC) o napretku u BiH za 2007. godinu.

Perić napominje da je u Izvještaju EC-a jasno naglašena potreba za donošenjem državne strategije u sektoru pravde kao značajnog elementa na putu ka evropskim integracijama.

Na važnost planskog i sistemskog pristupa reformi pravosuđa ukazao je i zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut, podsjećajući da je izmjena Ustava BiH na prvom mjestu u tom pogledu te da u njenom okviru treba definirati strukturu i ulogu pravosudnih institucija u BiH.

Posebno je istaknuo značaj saradnje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u BiH u kreiranju uvjeta za punu neovisnost, ali i odgovornost pravosuđa, odnosno nositelja pravosudnih funkcija.

Sudionike konferencije pozdravio je predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Šefik Džaferović, pozivajući ih na još odgovornoji i predaniji angažman u sklopu vlastitih kompetencija, što je najbolji odgovor i način za prevazilaženje svojevrsne "vještačke krize", odnosno zastoja u radu bh. institucija.

Džaferović je podvukao i značaj predstojeće ustavne reforme, posebno u kontekstu stvaranja ustavnog okvira koji će dodatno ojačati neovisnost i odgovornost bh. pravosuđa te omogućiti ujednačavanje sudske prakse ustanovljenjem vrhovne sudske institucije BiH (vrhovnog suda BiH).

Konferencija čiji sudionici razmatraju Nacrt strategije za reformu sektora pravde u BiH predstavlja završnu fazu u javnoj raspravi o tom dokumentu koji je rezultat širokih konsultacija svih segmenata uključenih u reformu pravosuđa u BiH.