Aktivizam na djelu
34

Performans u Banjoj Luci: Ekolozi protiv izgradnje termoelektrana

FENA
Aktivisti banjalučkog Centra za životnu sredinu danas su, povodom Svjetskog dana borbe protiv fosilnih goriva, performansom ispred zgrade Vlade Republike Srpske prikazali šta očekuje Bosnu i Hercegovinu u narednih 30 godina, ukoliko vlade i dalje nastave s politikom ulaganja u fosilna goriva.

"Zemlje Evropske unije sistematski prilaze rješenju ove problematike i konkretne akcije prikazuju da njihova obećanja ne stoje samo na papiru. Ciljevi za 2050. godinu jasno nalažu 100 posto dobijanja energije iz obnovljivih izvora", izjavila je koordinatorica programa Energija i klimatske promjene Duška Kudra.

Brojne studije pokazuju, kako je saopćeno iz Centra, neisplativost ulaganja u termoelektrane, koje su preopterećujuće za ekonomiju države, stvaraju troškove medicinskih tretmana zbog bolesti koje izaziva emisija sagorenog uglja, a uticaj na životnu sredinu i klimu je nesaglediv.

Naveli su i da rezultati online ankete, koju su proveli u Gacku, pokazuju da se 83 posto građana izjasnilo da se guše u zagađenju koje prouzrokuje termoelektrana Gacko, a sporazumi i planovi za izgradnju novih termoelektrana se sumanuto i neplanski donose, bez da građane imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje.