Ministarstvo rada saopćilo
0

Penzioni sistem u RS je neodrživ

FENA
Penzijski sistem u RS-u je neodrživ, jer na jednog penzionera dolazi jedan do jedan i po radnik, odnosno osiguranik, a da bi penzijski sistem funkcionirao na optimalan način, potrebno je da na jednog penzionera dolazi najmanje tri osiguranika.

Ovakav sistem ne odgovara penzionerima koji su nezadovoljni visinom penzija, ne odgovara ni poslodavcima koji smatraju da je stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje previsoka, a ne odgovara ni RS-u, koja će, ukoliko se postojeći trendovi nastave, a što je više nego izvjesno, doći u situaciju da iz budžeta sve više finansira deficit u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja.

Savjetnica ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milena Majstorović ističe da je stoga pripremljena strategija reforme penzijskog sistema koja će biti predmet rasprave u institucijama sistema i predmet javne rasprave, što će biti prilika da se detaljno razmotre sve mogućnosti za reformiranje i pronađu optimalna rješenja, kako za konsolidaciju postojećeg tako i za projektovanje dugoročno održivog i stabilnog sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

Prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a, u junu 2009. godine, koristilo je 214.683 penzionera.

O stanju u penzijskom i invalidskom osiguranju u RS-u u toku je rasprava u Narodnoj skupštini RS-a.

Poslanici opozicije kritikovali su stanje u Fondu PIORS-a, ističući da je već u deficitu od 30 miliona KM, da se zadužuje kod komercijalnih banaka za novac da bi se isplatile penzije, a da Vlada RS-a kasni s reformom i donošenjem strategije penzijskog sistema.