Nije izabrana
774

Penzionerki Dušanki Majkić nakon 16 godina prijeti odlazak iz parlamentarne klupe

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dugogodišnja zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić nije uspjela na ovogodišnjim izborima osvojiti direktni mandat i ponovo ući u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH Dušanka Majkić na parlamentarnim izborima osvojila je 14.888 glasova što neće biti dovoljno da najpopularnija bosanskohercegovačka penzionerka ponovo bude izabrana u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Naravno, ovo ne znači da Majkić i dalje nema mogućnost da nastavi svoju parlamentarnu karijeru u drugom domu, odnosno u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Da bi se Dušanki Majkić osigurale još četiri godine u državnom organu zakonodavne vlasti potrebno je da je Narodna skupština RS-a, u kojoj će prema svim procjenama vladajuća većina biti okupljena oko SNSD-a, delegira u Domu narod PSBiH.

Kako smo ranije pisali, građani BiH od 2002. godine imaju priliku pratiti rad Dušanke Majkić u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ona je 2002. godine izabrana za zastupnicu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a u jednom mandatu obnašala je i funkciju delegatkinje u Domu naroda PSBiH.

To znači da Majkić već 16 godina u klupama najvišeg organa zakonodavne vlasti države BiH sprovodi politiku SNSD-a. Njen aktuelni mandat, između ostalog, ostat će upamćen po tome što se javno morala izviniti Mladenu Bosiću iz SDS-a zbog tvrdnji koje je iznijela na RTRS-u, odnosno nakon što je cijeli slučaj završio na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

SNSD-ovu zastupnici javnost u BiH pamtit će i po tome što je otišla na dan u penziju kako bi dobila parlamentarnu otpremninu u iznosu od 28.000 KM da bi se potom vratila u radni odnos u državnom parlamentu i nastavila da prima platu koju je imala do tada.

"Valjali su me po prašini kad god je bila prilika. Ono što je dodijeljeno Dušanki Majkić, dodijeljeno je 20 ili 30 puta prije toga. Ja sam to zaradila zahvaljujući 40 godina staža, nakon čega sam otišla u penziju", požalila se Majkić jednom prilikom novinarima.

Pored izbora na mjesto delegatkinje u Domu naroda PSBiH, postoji vjerovatnoća i da Dušanka Majkić "uđe" u izvršnu vlast, odnosno da bude imenovana za ministricu ili pak predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. Naime, u ovom mandatu mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH tebalo bi pripasti nekom iz srpskog konstitutivnog naroda.