BiH
67

Penzionerima s područja općine Stari Grad za nabavku lijekova 45.000 KM

FENA
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Klix.ba)
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik općinskog Udruženja penzionera Kasim Halak potpisali su danas ugovor o grantu kojim će ovom udruženju biti dodijeljeno 45.000 KM za ovu godinu, a novac će biti korišten za nabavku lijekova penzionerima.

Hadžibajrić je kazao da se sredstva za ovu namjenu povećavaju iz godine u godinu, te da je prije desetak godina ovaj grant iznosio oko 20.000 KM. Pored toga, Općina svake godine izdvaja i značajna sredstva po osnovu različitih socijalnih davanja.

Na području ove općine, kako je kazao Halak, ima 8.980 penzionera, a njih 6.150 su članovi ovog udruženja. Oko 3.200 penzionera primaju penziju koja je manja od 400 KM.

"Dodjela sredstava će, kao i ranijih godina biti transparentna, a na osnovu evidencija. Ove godine grant je povećan i predviđeno je da novac dobije 900 penzionera", dodao je Halak.

Povjerenica Udruženja penzionera Stari Grad Razija Smajić iz MZ Kovači navela je da su penzionerima koji su nepokretni novac nosili na kućne adrese.

"Penzioneri žive teško, ima ih bolesnih i nepokretnih koje često obilazimo. Ima i onih koji su sami, ostavljeni od djece i niko ne mari za tim roditeljima. Vjerujte da nemaju šta da jedu. Zajedno sa općinskim službama nastojimo pomoći takvim ljudima", kazala je Smajić.