Uprkos preporukama
578

Penzioneri u Sarajevu od jutros napravili velike redove ispred banaka

S. H.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Penzioneri u Sarajevu su jutros, uprkos preporukama Federalnog zavoda penzionog osuguranja, poranili i napravili redove ispred banaka kako bi podigli penzije.
Podjela penzija vrši se preko pošte i preko banke. Penzioneri koji penzije primaju preko pošte mogu sačekati da im penzija bude uručena na kućnom pragu. Ipak, oni koji penzije primaju preko banaka već od jutros su krenuli ka bankama.

Direktor Federalnog zavoda PIO jučer je apelirao na penzionere da u banke ne dolaze prije 9:30 ili 10 sati, jer im novac neće odmah ujutro biti na računima zbog procesa prebacivanja.

Iz kriznih štabova također su apelirali da se izbjegavaju gužve kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraze koronavirusom. Redovi ispred banaka su negdje kraći, a negdje duži, a ispred pojedinih poslovnica i policija regulira. Treba istaći i da većina penzionera nosi maske.

Red smo zabilježili i ispred poslovnice Sarajevo Gasa, gdje se čeka na plaćanje računa.

Iz Federalnog štaba civilne zaštite pozvali su ostale građane da se danas do 12 sati pridržavaju preporuke i izbjegavaju boravak vani kako bi penzioneri svoje penzije mogli preuzeti do 12 sati, do kada im je dozvoljeno kretanje zbog vanrednog stanja.

Inače, na snazi je zabrana kretanja za starije od 65 godina i mlađe od 18, s izuzetkom od danas pa do petka za penzionere, koji od 8 do 12 sati mogu podići svoje penzije.