BiH
0

Penzioneri u FBiH očekuju rast penzija za 20 posto

FENA
Penzioneri u Federaciji BiH u ovoj godini očekuju znatno veće povećanje penzija od najavljenih sedam do osam posto te za to imaju i dobru argumentaciju, saopćeno je danas iz Udruženja penzionera u BiH.

Obećano povećanje penzija, kako se ističe, temelji se na dugu od 63 miliona KM koje je Vlada FBiH nakon dugogodišnjeg traženja konačno vratila Fondu PIO/MIO FBiH.

  • Znači, radi se o dugu koji nam u nekim ranijim vremenima nije isplaćen i sada nam se vraća. Prema tome to nije pravo povećanje penzija kojim se nova Vlada Federacije može pohvaliti. Stvarno povećanje će biti tek kada se iz novca PDV-a počne izdvajati određeni iznos i za penzionersku populaciju, budući da tu kasu i mi punimo, a drugi izvor koji očekujemo jesu najave obračuna s radom nacrno, kaže se u saopćenju Udruženja penzionera u BiH.

Udruženje također podsjeća Federalnu vladu da bi prema Zakonu o Fondu PIO/MIO rast penzija trebao pratiti rast plaća u Federaciji, te da bi prosječna penzija, koja sada iznosi 275 već danas trebalo iznositi 475 KM.

  • Budući da plaće konstantno rastu određenim tempom do kraja godine očekujemo da penzije narastu za 20 posto tako da bi u četverogodišnjem mandatu Vlada s ovim godišnjim povećanjem penzija dostigla 75 posto od plaća, što je i predviđeno Zakonom o PIO/MIO FBiH, stoji u saopćenju Udruženja penzionera u BiH.