Na štetu najslabijih
49

Penzioneri u FBiH koji nemaju užu porodicu diskriminirani su kod isplate pogrebnih troškova

R. D.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Novi Zakon o PIO-u donio je niz novina, ali i diskriminacija. Zanimljivo je kako on predviđa pokrivanje pogrebnih troškova umrlim penzionerima, ali samo onima koji imaju članove uže porodice.

Primjena ovog zakonskog propisa koji je na snazi od 1. marta 2018. godine pokazala je cijelu seriju manjkavosti i diskriminacija.

Tako član 3. Pravilnika o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije definira da se "posmrtnine" isplaćuju članu uže porodice koji izmiri troškove pogreba, a pod njima se podrazumjevaju: bračni supružnik; razvedeni bračni supružnik, ako mu je pravomoćnom presudom suda dosuđeno pravo na izdržavanje; dijete rođeno u braku ili izvan njega, posvojeno; pastorak, ukoliko ga je penzioner izdržavao i dijete - unuče, ukoliko ga je penzioner izdržavao.

Svi ostali uskraćeni su za isplatu naknade u iznosu prosječne penzije isplaćene u Federalnom zavodu u mjesecu prije smrti korisnika penzije.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić za Klix.ba kaže kako godišnje u Federciji umre oko 14 hiljada penzionera, ali da se sa sigurnošću ne može reći koliko je njih oštećeno ovom diskriminatorskom odredbom.

"Znatan je to broj, ali mi nemamo načina da znamo tačno koliko je godišnje oštećenih. Nakon što je Zakon krenuo u provedbu mi smo Vladi Federacije BiH i resornom ministarstvu uložili niz primjedbi, a posebno i na taj član. Još uvijek čekamo da nešto učine, ali oni to ne mijenjaju. Neće da plate ono što trebaju", kaže Mehić.