BiH
0

Penzioneri se zalažu za procentualno povećanje penzija

FENA
Udruženje penzionera u BiH oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem predstavnike izvršne vlasti u entitetima pita kad će ukinuti koeficijente za isplatu penzija, a uvesti procentualno povećanje penzija kako bi se pratili troškovi života i rast plaća.

"Učešće penzija je oko 40 posto od prosjeka plata u oba entiteta. U Republici Srpskoj penzije rastu pet maraka prosječno na mjesečnom nivou, a plate funkcionera po novom prijedlogu 100 posto. U Federaciji BiH augustovske penzije su povećane 2,75 posto što ne odgovara stvarnim činjenicama sa kojima raspolažemo pa sumnjamo da su sredstva koja su trebalo da se dijele mnogo veća", ističu iz bh. Udruženja penzionera.

Federalna vlada je Fondu PIO/MIO Federacije BiH odobrila 63,5 miliona što je, kako se navodi, rezultiralo povećanjem penzija pet posto.

"Poreska uprava obavijestila je, što je potvrdio i premijer Nedžad Branković, da su uplate doprinosa za PIO/MIO povećane za 15 posto, a to je za sedam mjeseci ove godine više za 107 miliona u odnosu na prošlu godinu. Akcija Vlade na suzbijanju rada nacrno rezultirala je prijavom oko 41.500 novih radnika što će rezultirati novim uplatama oko četiri miliona na minimalnu plaću. To je ukupno više od 111 miliona što je realno da penzije mogu biti povećane oko 11 posto", ističe se.

Iz bh. Udruženja penzionera se nadaju da će Vlada FBiH i Upravni odbor Fonda PIO/MIO FBiH reagirati na osnovu stvarnih pokazatelja i zaštititi penzionere.