Jednokratna pomoć
154

Penzioneri s područja općine Novo Sarajevo će dobiti po 50 KM

FENA
Nedžad Koldžo (Foto: K. S./Klix.ba)
Nedžad Koldžo (Foto: K. S./Klix.ba)
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Zijad Krnjić potpisali su danas Sporazum o načinu isplate jednokratnih pomoći penzionerima sa područja općine Novo Sarajevo za 2018. godinu.

Ove godine jednokratnu pomoć dobit će 2.400 penzionera sa područja općine Novo Sarajevo u iznosu od po 50 KM, koja će im biti uplaćena uz majsku penziju.

Spiskove sa podacima penzionera na osnovu utvrđenih kriterija izrađuje i dostavlja Udruženje penzionera Novo Sarajevo koje broji oko 10.500 članova, od ukupno registriranih 15.500 penzionera na području općine, a pravo na jednokratnu pomoć imaju i penzioneri koji nisu članovi Udruženja.

Načelnik Koldžo zahvalio je direktoru Krnjiću, ali i Udruženju penzionera na dugogodišnjoj podršci realizacije ovog projekta, kako bi se na transparentan i siguran način pružila pomoć za najugroženije penzionere.

"Općina Novo Sarajevo već dvanaestu godinu nastoji zadržati standard kada je u pitanju pomoć penzionerima, a ove godine smo povećali sredstva u budžetu za ove namjene na 120.000 KM, čime će pomoć dobiti 2.400 penzionera, što je 400 korisnika više u odnosu na prošlu godinu. Pored ovoga, izdvojena su sredstva i za ostale vidove podrške ovoj najugroženijoj kategoriji stanovnika općine, poput podrške radu Centara za zdravo starenje Novo Sarajevo, organizacije tradicionalnog izleta za penzionere", istakao je načelnik Koldžo, te dodao da je u posljednjih dvanaest godina Općina Novo Sarajevo za pomoć penzionerima izdvojila oko 1.900.000 KM.

Direktor Krnjić istakao je zadovoljstvo jer Općina Novo Sarajevo nastavlja i ove godine na ovaj način pomagati penzionersku populaciju, te da kao takva treba da bude primjer drugim lokalnim zajednicama da budu više senzibilni prema populaciji koja je nažalost jedna od najugroženijih u današnjem društvu.

Prioritet za primanje pomoći koju dodjeljuje Općina su najprije nepokretne osobe koje imaju tuđu njegu, osobe sa teškim i neizlječivim oboljenjima, osobe koje imaju najnižu penziju a izdržavaju višečlanu porodicu, te osobe sa minimalnim penzijama i izuzetnim specifičnostima, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.