Žele dostojanstven život
458

Penzioneri protestovali u Tuzli: Novaliću poručili da žive 37 posto ispod dostojanstva

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
S ciljem ukazivanja na loš društveni položaj veća grupa penzionera danas je održala proteste u Tuzli. Vlasti su poručili da žele život dostojan čovjeka, a federalnom premijeru Fadilu Novaliću su uputili poruku da trenutno žive 37 posto ispod dostojanstva.

S transparentima u rukama i porukama vlasti grupa od otprilike 200 penzionera danas je prošla glavnim tuzlanskim ulicama, ukazujući na taj način da ih je većina na rubu egzistencije.

Tuzlanski penzioneri su istaknuli da su kategorija koja se borila za izgradnju pravedenog društva, a od nadležnih su dobili šamar ignorantskog odnosa.

"Penzioneri su od ove vlasti prvenstveno opljačkani, zatim osiromašeni, povrijeđeni i uvrijeđeni, a da bi se na kraju njima manipulisalo. Vlast laže da nema para za povećanje penzija, jer nam to pokazuju kroz naknade parlamentaraca, koje su tri puta veće u odnosu na njihove kolege u Evropskoj uniji", kazao je jedan od organizatora protesta Vehid Jahić.

Okupljeni su od vlasti zatražili da njihova penzija bude veća za najmanje 10 posto, navodeći da su, ukoliko njihovom zahtjevu ne bude udovoljeno, spremni i na organiziranje protesta u drugim bh. gradovima.

"Čestiti i pošteni parlamentarci su predlagali da se nama povećaju penzije, ali problem je u onim poslušnicima političkih lidera koji nažalost pokazuju da imaju suprotno mišljenje. Najveću odgovornost u svemu ovome nosi Fadil Novalić, koji mora slušati šefa i ništa ne poduzima da se trenutno stanje promijeni. Ali, mi im poručujemo da je dosta više", dodao je Jahić.

Među učesnicima danas se našao i Mirsad Šabić, koji je naveo da su penzioneri iz dana u dan u sve težem položaju, a većina ih je na rubu egzistencije.

"Na ulicu smo izašli jer nemamo drugog načina kako bi vladajuće srukture čule naš glas i izašle nam ususret u cilju uvećanja penzija, a to je na iznos od 52 posto prosječne plaće. Iz svog iskustva ću reći da penzioner jedva može izdržati mjesec. Mi smo najredovnije platiše komunalija, ali nažalost često se u posljednje vrijeme dešava da ih ne možemo u cijelosti platiti, tako da pojedini završavaju na sudu", istaknuo je Šabić.

Želja penzionera danas je bila i da vrate ranije dostojanstvo koje im je pripadalo, kako bi vodili uredan i život dostojan čovjeka.

"Mi dok kupimo lijekove i platimo obaveze, ne ostane nam skoro ništa", nastavio je Šabić.

Penzionere je danas u Tuzli okupila Stranka penzionera/umirovljenika BiH, a cijeli događaj je protekao pod budnim okom pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.