Kretanje od 8 do 12h
62

Penzioneri od sutra mogu po penzije, direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić uputio im je važnu poruku

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Prema odluci Federalnog štaba civilne zaštite u toku ove sedmice, tačnije od sutra do petka, omogućit će se starijima od 65 godina odnosno penzionerima da u vremenskom periodu od 8:00 do 12:00 sati odu po penzije.

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić rekao je u izjavi za Klix.ba da sutra počinje isplata penzija za mart. Dodao je da je sav potrebni novac za oko 350.000 penzionera koji imaju prebivalište u FBiH i oko 70.000,koji imaju prebivalište u RS-u i inozemstvu osiguran i uplaćen poštama bankama.

On upozorava da je zbog aktuelne pandemije koronavirusa naročito rizičan prvi dan isplate, odnosno sutrašnji dan.

"U smislu potrebe minimiziranja rizika od prijenosa virusa apeliram na penzionere da poštuju, precizno, sve propisane epidemiološke mjere, zatim da penzioneri koji penziju primaju preko pošta, ne idu lično na šaltere pošta, već da sačekaju poštara kod kuće. Također, penzioneri koji penziju podižu u bankama i na bankomatima, ne bi trebali dolaziti u banke odmah u 8 h u ponedeljak, jer će bankama trebati sat-dva da informatički procesuiraju doznaku do trenutka da uručuju gotovinu u ruke penzionera", kazao je Krnjić.

Situacija je, navodi on, vanredna i svi moramo, radi svog i zdravlja drugih pokazati maksimalnu odgovornost.

"Za ponedeljak to znači sačekajte poštara, a u banku krenite iza 9:30 sati", poručio je Krnjić.