Nedoumice
727

Penzioneri koji dobivaju minimalne penzije neće osjetiti povećanje koje donosi novi Zakon o PIO-u

Piše: R. D.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Primjena novog Zakona o PIO-u donijela je niz nedomuica, a posebno je penzionere zbunila odredba o povećanju penzija za neke grupe. Ključno je da se povećava iznos penzije koji stoji u rješenju koje je dobio svaki penzioner pri stupanju u penziju.

"Zakonom je, u članku 140, propisano da se povećava zakonski iznos penzije za deset odnosno pet posto, zavisno o trenutku ostvarivanja prava. Zakonski iznos penzije je iznos naveden na rješenju koji se potom usklađuje, tj. množi s isplatnim koeficijentom koji je vrijedio po starom zakonu, odnosno 1,816", kazali su za naš portal u Federalnom zavodu.

Pojasnili su kako minimalna i zagarantova penzija su svojevrsne vještačke kategorije.

"Osobe koje primaju minimalnu ili zagarantovanu penziju nisu tu penziju ostvarili rješenjem, nego im je iznos s rješenja uvećavan do osnovice za minimalnu ili zagarantovanu penziju, a potom se množio s isplatnim koeficijentom. Korisnik minimalne penzije, koji dakle prima iznos od 326 KM, rješenjem je ostvario pravo na penziju u iznosu onad npr. 120 KM, i to je zakonski iznos. Taj se iznos, prema zakonskoj odredbi, uvećavao do osnovice za minimalnu penziju koja iznosi cca 179 KM, pa se množi s isplatnim koeficijentom od 1,816 što daje konačni iznos penzije od 326 KM", kazali su.

Iz Federalnog zavoda PIO/MIO navode kako kad se penzionerima uvećava penzija za deset ili pet posto, uvećava im se ovaj zakonski iznos, ali ako je i tako uvećan zakonski iznos manji od osnovice za minimalnu penziju ti korisnici neće osjete povećanje, nego im se i dalje isplaćuje minimalna penzija. Isti je princip i u slučaju zagarantovane penzije.