Sve teže žive
196

Penzioneri iz FBiH izlaze na masovne proteste 14. septembra: Nema odustajanja, dosta je obećanja

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Penzioneri s područja cijele Federacije BiH odlučili su na današnjoj sjednici Saveza udruženja penzionera FBiH da organizuju proteste u Sarajevu ispred zgrade Parlamenta FBiH 14. septembra.

Mnogo puta su najavljivali proteste i odustajali zbog obećanja koja su im federalne vlasti davale, ali ovaj put, ističu, odustajanja nema ako 5. septembra augostovske penzije ne budu veće za 10 posto.

"Mi smo bili na sastanku s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i predstavili sve zahtjeve, ali nismo dobili nikakav pisani odgovor do 30. juna, do kada smo tražili, ali ni do danas. Naše penzije nisu povećane već četiri godine, a BDP raste, kao i troškovi života. Sve nam je teže. Penzioneri su najsiromašnija kategorija u najsiromašnijoj državi u Evropi i niko ne vodi računa o nama", rekao je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Od Vlade FBiH traže da se povećaju i usklade penzije osobama koje su penzionisane do 31. jula 1998. jer su im nakon donošenja tadašnjeg zakona smanjene za više od 30 posto i nikada nisu vraćene u nivo ostalih. Također, traže da se njihova udruženja oslobode plaćanja poreza na sredstva koja dobiju od uplata članarine.

"Tražili smo da se stabilizira Fond PIO i premijer je rekao kako rade na tome već duže vrijeme i da prebacuju sva sredstva od prodaje i drugih aktivnosti kako bi došlo do toga. Vlade nam godinama obećavaju rješenja, ali od rata, a posebno posljednje četiri godine, nema boljitka i nikada gore nismo živjeli", rekao je Rapa.

Ukoliko ovi protesti ne donesu rezultate i Vlada FBiH i dalje ostane gluha na njihove apele, donijet će odluku kada će izaći na ulice.

U FBiH živi blizu 408.000 penzionera od kojih 70 posto ima minimalnu penziju od 326 KM, a potrošačka korpa za dvije osobe iznosi blizu 900 KM.