BiH
39

Penzioner Jusuf: U Titovo vrijeme sve praznike smo slavili uz pjesmu, ples i janje

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Jusuf Jusić još čuva dinare (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jedan od najstarijih članova Centra za zdravo starenje Jusuf Jusić je pjesmom, plesom i sa starom novčanicom od 5.000 dinara s Titovim likom proslavio Dan državnosti BiH sa svojim prijateljima. U razgovoru za Klix.ba kaže da, iako su se vremena promijenila, za njega je ovo najveći praznik jer je BiH jedina domovina koju ima.

Jusić (81) se prisjetio kako je još od djetinjstva i u vrijeme školovanja učio o značaju Dana državnosti, a bio je i Titov pionir.

"Nikada se nisam mijenjao. Ovo je veliki praznik za mene i za sve nas stare kada se sjećamo i čuvamo našu historiju od zaborava te se trudimo to prenijeti na mlađe generacije da nastave obilježavanje. U moje vrijeme se okretalo janje, hranu su svi donosili i svi su bili dobrodošli. Niko nikoga nije pitao ko si, odakle si, niti za ime. Za mene je bilo i ostalo 'dobar dan' i 'zdravo'", rekao nam je Jusić.

Ističe kako se i tada, kao i danas, u krugu prijatelja i porodice plesalo i pjevalo. Posebna pažnja se posvećivala patriotskim pjesmama, ali i sevdahu.

"Mi stariji smo se stalno družili. Desetak godina sam živio u inozemstvu i tamo bi se okupio naš narod i slavili bismo Dan državnosti i sve druge praznike. Imali smo posebnu prostoriju gdje smo se okupljali. Sada slušam kako neki govore da ne priznaju ovaj dan, da za njih ovo nije praznik i da žele podijeliti dodatno našu državu. Ovo je jedna država stoljećima bila i ostala. Ljudi se trebaju zajedno veseliti i družiti", kazao je.

Iako je proveo deceniju van svoje rodne zemlje, nije želio ostati vani. Nostalgija za domovinom "vukla" ga je nazad.

"Ovdje je bio moj dom, moja porodica i moji prijatelji. Dobio sam stalni boravak, ali nisam mogao da se ne vratim. Moji sin, brat i zet su bili na liniji. Devet osoba sam izdržavao. Pomagao sam tokom rata ranjenicima koliko sam mogao, nosio opremu i radio. Nisam htio ostaviti svoju zemlju", rekao je Jusić.

Na kraju je poručio kako državu BiH nikada ne bi mijenjao jer je domovina samo jedna.

"A moja domovina je BiH", zaključio je Jusić i zapjevao pjesmu Bosno moja".