Blizu 90.000 korisnika
5

Penzije iz BiH odlaze u 28 zemalja svijeta, među njima SAD i Australija

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Penzije iz fondova PIO oba entiteta BiH isplaćuju se u raznim zemljama svijeta, a stižu i do SAD-a i Australije. Iz BiH se penzije šalju u 28 zemalja.

Na području FBiH registrovano je 413.914 penzionera (40.000 korisnika van FBiH), dok je na području RS 262.070 (49.00 korisnika van RS).

Riječ je o osobama koje su radile na području BiH i ostvarile penziono pravo, a penzije im se isplaćuju prema međunarodnom ugovoru. Ipak, te penzije nisu toliko visoke i kreću se od 187 KM do 500 KM.

Najviše isplata penzija se vrši u susjedne zemlje Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru. U FBiH potom slijede Slovenija, Makedonija, Njemačka, Austrija, Australija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Engleska, Finska, Francuska, Holandija, Italija, Kanada, Luksembrug, Mađarska, Norveška, Poljska, SAD, Slovačka, Švicarska, Švedska, Turska i Kosovo.

U RS slijede Austrija, Slovenija, Njemačka, Švedska, Australija, Makedonija, Holandija, SAD, Švicarska, Kanada, Češka, Francuska, Italija, Rusija, Danska, Belgija, Poljska, Bugarska, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Norveška, Luksembrug, Turska i Velika Britanija.

Kako je saopćeno iz PIO FBiH, penzija se isplaćuje stranom državljaninu koji se iseli na stalni boravak u inozemstvo, ako s odnosnom državom postoji međunarodni ugovor, odnosno sporazum o plaćanju ovih primanja u inozemstvu ili ako ta država priznaje takvo pravo državljanina Federacije BiH. Ako ova obaveza ne postoji prema međunarodnom ugovoru, nositelj osiguranja može odobriti isplatu ako iz porodičnih i zdravstvenih razloga državljanin Federacije BiH odlazi na stalni boravak u inozemstvo.

Spisak zemalja s kojima je BiH zaključila međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju možete pronaći ovdje.

Korisnici su dužni svake godine u PIO-u iz kojeg primaju penziju dostaviti potvrdu o životu. Obrasci se mogu preuzeti na web stranicama.