{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Penuelas novi komandant multinacionalnog bataljona EUFOR-a

F
15.4.2008. u 15:31
0
0
Penuelas novi komandant multinacionalnog bataljona EUFOR-a
0
Penuelas novi komandant multinacionalnog bataljona EUFOR-a
EUFOR je danas u bazi Butmir izvršio svečanu primopredaju komande nad Multinacionalnim bataljonom. Nakon četiri mjeseca službe, potpukovnik Francisco Mugica predao je komandu potpukovniku Joaquinu Penuelasu.
Kako je saopćeno iz EUFOR-a, potpukovnik Mugica je u spomenutom periodu nadgledao niz događaja, posebno zajedničke vježbe s Oružanim snagama BiH (OSBiH).

Odajući priznanje njegovom intenzivnom radu, komandant EUFOR-a generalmajor Ignacio Martín Villalain je rekao da je potpukovnik Mugica komandovao Multinacionalnim bataljonom u vrlo intenzivnom periodu obilježenom zajedničkom obukom EUFOR-a i OSBiH u ovoj godini, a 2008. godina i jeste godina obuke.

-Želim odati priznanje njegovom profesionalizmu i posvećenosti s kojima je pristupio i OSBiH u brojnim zajedničkim vježbama. Želim dobrodošlicu pukovniku Penuelasu i da bude jednako uspješan kao njegov prethodnik, kazao je general Villalain.

Multinacionalni bataljon EUFOR-a se sastoji od četiri manevarske čete iz Mađarske, Poljske, Španije i Turske koje osiguravaju najveći broj ljudstva.

Bataljon postoji od februara 2007. godine kad je EUFOR izvršio smanjenje s tri grupe namjenskih snaga na jedan bataljon i integriranu policijsku jedinicu (IPU). Ove snage smještene su u bazi Butmir i osposobljene su i opremljene za osiguranje sigurnog i stabilnog okruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: