BiH
0

Pena: Niko od četvorice haških optuženika nije u RS-u

FENA
Pena
Pena
Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena izjavio je danas da se u RS-u i BiH ne nalazi ni jedan od četvorice haških optuženika za kojima se traga.

On je, pozivajući se na podatke svih sigurnosnih službi u BiH rekao da se niko od četvorice preostalih haških bjegunaca koji se nalaze na javnoj optužnici Tribunala u Haagu ne nalaze na prostoru RS-a, odnosno BiH, ali će nastaviti sa svim kolegama iz susjedstva da se oni lociraju i liše slobode.

"Niko nema pravo da bude talac bilo koga i taj dio posla, ukoliko budemo u prilici, sigurno ćemo završiti", kazao je direktor policije RS-a u emisiji Radija RS-a.

Ponovio je da je policija RS-a odlučna da učini sve na hapšenju optuženih za ratne zločine, da su ih pozivali i da se dobrovoljno predaju, te da posebni timovi rade na ovim slučajevima.

Pena tvrdi da se u saradnji sa svim nadležnim organima u BiH, Tužilašvom i SIPA-om ispituju sve činjenice u vezi s bijegom osuđenika Radovana Stankovića te da je nedavno boravio u Beogradu kod srbijanskog direktora policije kako bi se dogovorili o načinima i metodama lociranja Stankovića.

On je kazao da se radi i na rješavanju slučajeva nekoliko ubistava iz ranijeg perioda, ali da ne može precizirati kada bi vremenski ona i mogla biti razriješena.