BiH
0

Pena: Korupcija ne smije stanovati u MUP-u Republike Srpske

FENA
Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena kazao je danas u Sarajevu gdje učestvuje u radu konferencije o integritetu i suprotstavljanju korupciji da je prije mjesec i po pokrenuo u tom entitetu projekt o suprotstavljanju korupciji u MUP-u RS-a.

„To je projekt strateškog karaktera i odnosi se na instituciju cijelog MUP-a Republike Srpske na cijelom njenom teritoriju i za sve oblike kriminala u policiji“, kazao je Pena, naglašavajući da je „jasnom porukom kazao svima zaposlenima u MUP-u da korupcija ne smije stanovati tu“.

Na osnovu navedenog projekta sve organizacione jedinice MUP-a RS-a će sačiniti svoje potprojekte s jasnim mjerama, radnjama, rokovima, nosiocima aktivnosti i načinu izvještavanja o tom problemu.

Pena kaže da je u projektu propisao 114 mjera i radnji koje će se provoditi u MUP-u. Smatra da će projekt najbolje realizovati onaj ko ga je i stvorio. Zato je i zatražio da sve uprave, a ima ih sedam u MUP-u RS-a (pet centara javne sigurnosti) donesu na osnovu ovog općeg strateškog dokumenta svoje potprojekte s mjerama koje je donio, jer će se tako lakše realizirati.

Ciljevi tog projekta su, prema njegovim riječima, jačanje zakonitosti u radu MUP-a, spječavanje da se ne dogodi korupacija u tom ministarstvu, otkrivanje već učinjenih djela korupcije i jačanje morala i edukacija pripadnika MUP-a. Direktor policije RS-a je kazao da je na kraju tog projekta i podsjetnik koji precizira koja sve krivična djela čine krivično djelo korupcije te da se radi i novi pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti.

„Sve istrage za učinjena krivična djela u MUP-u Republike Srpske dodijelio sam jedinici za profesionalne standarde. Oni će pored onoga što su dosad radili a to je dokumentovanje disciplinskih prekršaja voditi istrage za krivična djela koja su počinili pripadnici MUP-a“, kazao je.

Upitan da li je projekt MUP-a RS-a sinhronizovan s aktivnostima u MUP-u FBiH, Pena je odgovorio kako ne zna da li MUPFBiH ima sličan projekt.

„Ne vidim razlog da tu ima neka sinhronizacija. Nemamo mi svi iste probleme i koruptivna djela nisu svugdje ista. Zato sam i odlučio da svaki centar javne bezbjednosti pravi svoje potprojekte“, odgovorio je Pena.