{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pena: Korupcija ne smije stanovati u MUP-u Republike Srpske

F
26.4.2007. u 15:09
0
0
Pena: Korupcija ne smije stanovati u MUP-u Republike Srpske
0
Pena: Korupcija ne smije stanovati u MUP-u Republike Srpske
Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena kazao je danas u Sarajevu gdje učestvuje u radu konferencije o integritetu i suprotstavljanju korupciji da je prije mjesec i po pokrenuo u tom entitetu projekt o suprotstavljanju korupciji u MUP-u RS-a.
„To je projekt strateškog karaktera i odnosi se na instituciju cijelog MUP-a Republike Srpske na cijelom njenom teritoriju i za sve oblike kriminala u policiji“, kazao je Pena, naglašavajući da je „jasnom porukom kazao svima zaposlenima u MUP-u da korupcija ne smije stanovati tu“.

Na osnovu navedenog projekta sve organizacione jedinice MUP-a RS-a će sačiniti svoje potprojekte s jasnim mjerama, radnjama, rokovima, nosiocima aktivnosti i načinu izvještavanja o tom problemu.

Pena kaže da je u projektu propisao 114 mjera i radnji koje će se provoditi u MUP-u. Smatra da će projekt najbolje realizovati onaj ko ga je i stvorio. Zato je i zatražio da sve uprave, a ima ih sedam u MUP-u RS-a (pet centara javne sigurnosti) donesu na osnovu ovog općeg strateškog dokumenta svoje potprojekte s mjerama koje je donio, jer će se tako lakše realizirati.

Ciljevi tog projekta su, prema njegovim riječima, jačanje zakonitosti u radu MUP-a, spječavanje da se ne dogodi korupacija u tom ministarstvu, otkrivanje već učinjenih djela korupcije i jačanje morala i edukacija pripadnika MUP-a. Direktor policije RS-a je kazao da je na kraju tog projekta i podsjetnik koji precizira koja sve krivična djela čine krivično djelo korupcije te da se radi i novi pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti.

„Sve istrage za učinjena krivična djela u MUP-u Republike Srpske dodijelio sam jedinici za profesionalne standarde. Oni će pored onoga što su dosad radili a to je dokumentovanje disciplinskih prekršaja voditi istrage za krivična djela koja su počinili pripadnici MUP-a“, kazao je.

Upitan da li je projekt MUP-a RS-a sinhronizovan s aktivnostima u MUP-u FBiH, Pena je odgovorio kako ne zna da li MUPFBiH ima sličan projekt.

„Ne vidim razlog da tu ima neka sinhronizacija. Nemamo mi svi iste probleme i koruptivna djela nisu svugdje ista. Zato sam i odlučio da svaki centar javne bezbjednosti pravi svoje potprojekte“, odgovorio je Pena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: