BiH
0

Pena: Analizira se Kovačeva prijava protiv Andana

FENA
Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena potvrdio je danas da će Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a zajedno s tužilaštvom "krajnje ozbiljno sagledati" krivičnu prijavu bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS-a Tome Kovača koju je podnio protiv bivšeg direktora policije RS -a Dragomira Andana.

Pena je naglasio da niko neće biti amnestiran, bez obzira na to koliko je pozicioniran u policiji.Kovač je krivičnu prijavu podnio bijeljinskoj policiji protiv pet osoba, a osim Andana, i protiv haškog optuženika i nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske RS-a Vinka Pandurevića, bivšeg policajca RS-a, nastanjenog u Beogradu Dejana Markovića i protiv dvojice pripadnika "zemunskog klana" Miloša Simovića i Sretena Kalinića, a zbog, kako se navodi, krivičnog djela ubistva u pokušaju.

Pena je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da krivična prijava koju je podnio Kovač sadrži određena imena i određene konstatacije.

"Ako se sistematizuje sve što je napisano radi se o tri krivična djela po onome što piše ili najmanje o jednom krivičnom djelu koje je izvršeno u produžetku", kazao je Pena, pojasnivši da se prema toj krivičnoj prijavi koju je podnio Kovač radi o krivičnom djelu pripremanja atentata ili ubistva u Beogradu, u Podgorici i djelimično u RS-u.

Pena je naveo da će policija zajedno s tužilaštvom sagledati šta su njene nadležnosti u pogledu Kovačeve prijave, a da će u okviru međunarodne saradnje, zajedno s policijom Srbije i Crne Gore "probati da definira tu prijavu".

Inače, bivši direktor policije RS-a Dragomir Andan, koji radi u Centru za obuku kadrova u MUP-u RS-a, odbacio je u izjavi medijima u RS-u kao "obične gluposti" Kovačeve navode da je učestvovao u pokušaju njegovog ubistva i istakao da Kovač svoje tvrdnje mora dokazati pred sudom.

Andan je u međuvremenu protiv Kovača podnio privatnu tužbu za klevetu i lažno prijavljivanje, a Pena je kazao da tu prijavu MUPRS-a nije dobio, a kada je dobije, i nju će procesuirati.