BiH
3

Peking zainteresovan za ulaganja u BiH

SRNA
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Kina je zainteresovana za ulaganja u infrastrukturu u BiH i spremna je da podrži i druge velike projekte, istakli su danas članovi kineske delegacije, koju je predvodio zamjenik ministra trgovine te zemlje Žong Šan, tokom susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Žong je obavijestio Izetbegovića o zaključcima donesenim na današnjem Četvrtom mješovitom trgovinsko-ekonomskom komitetu između Kine i BiH, kao i o želji kineskoga naroda da donira BiH nepovratna sredstava u iznosu od 10 miliona kineskih jena (oko 1,25 miliona eura).

Izetbegović je predstavio velike mogućnosti za ulaganja u BiH, a posebno na području infrastrukture, elektroenergetskog sektora, poljoprivrede i turizma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je izraženo očekivanje da će doći do razvoja bilateralnih i ekonomskih odnosa BiH i Kine.

Izetbegović je informisao delegaciju Kine o aktuelnoj ekonomskoj i društveno-političkoj situaciji u BiH i ocijenio da je ova posjeta znak dobrih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Sastanku su prisustvovali i savjetnik Boris Buha, iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, te savjetnik Davor Vuletić, iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.