Registar pedofila
57

Pekić: Zaštita djece je prioritet, očekujem od nadležnih institucija hitnu primjenu zakona

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojen Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima bit će uspostavljen registar pedofila na nivou FBiH.

Predlagač zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH je dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Jelena Pekić.

Zakon je u parlamentarnu proceduru 2019. godine uputila Lana Prlić, zajedno sa kolegama Anerom Žuljevićem i Jasminom Duvnjakom, a prethodno je usaglašen sa ministrom pravde Vedranom Škobićem.

Jelena Pekić, kao aktuelni predlagač, ističe važnu ulogu ovog zakona u stvaranju sigurnijeg okruženja za mlade naraštaje.

"Ovim korakom šaljemo jasnu poruku da je zaštita djece naša prioritetna obaveza, te očekujem od nadležnih institucija hitnu implementaciju i primjenu zakona", istaknula je Pekić.

Posebno je iskazala zahvalnost Lani Prlić na predanosti punih pet godina u pokretanju i borbi da se zakon konačno usvoji, kao i svim kolegama koje su dale podršku usvajanju ovog zakona u Parlamentu FBiH.

Dato zakonsko rješenje postoji u Republici Srpskoj od 2018. godine, a implementacijom ovog zakona u Federaciji BiH, će se uspostaviti potpuno funkcionalan registar sa obavezom razmjene podataka sa Republikom Srpskom i Brčko distriktom.

Ključna odredba ovog zakona jeste da obavezujme institucije koje rade sa djecom da prilikom prijema u radni odnos ili angažovanja lica za rad sa djecom, provjere da li je kandidat za datu poziciju upisan u registar te na taj način sprečavajući prisustvo pravosnažno osuđenih prestupnika u ustanovama gdje djeca i maloljetnici provode svoje vrijeme.