{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pekez i ostali: Ukupno 35 godina zatvora

S
5.5.2009. u 17:33
0
0
Pekez i ostali: Ukupno 35 godina zatvora
0
Pekez i ostali: Ukupno 35 godina zatvora
Drugostepenom presudom Mirko (Špire) Pekez i Milorad Savić proglašeni krivima za zločin počinjen na području općine Jajce, javlja BIRN Justice Report.
Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je osudilo Mirka (Špire) Pekeza na kaznu od 14 godina, a Milorada Savića na dugotrajni zatvor u trajanju od 21 godine, zbog učešća u strijeljanju grupe bošnjačkih civila na području općine Jajce 1992. godine.

Prvostepenom presudom ovi bivši pripadnici rezervnog sastava policije bili su osuđeni na po 21, dok je s njima optuženi Mirko (Mileta) Pekez osuđen na 29 godina zatvora.

Prema navodima optužnice, sva trojica su, “kao organizovana grupa naoružanih ljudi” i nakon zajednički dogovorenog plana, 10. septembra 1992. godine okupili 29 civila Bošnjaka iz sela Ljoljići i Čerkazovići, među kojima je bilo žena, djece i starijih ljudi, te ih sakupili u mjestu Osoje, a potom odveli u Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tom prilikom ubijene su 23 osobe, od kojih su četiri bile maloljetne.

“Vijeće nema sumnje u postojanje plana i zločinačke namjere koju su dijelili svi optuženi kao dio organizovane grupe”, istakao je Dragomir Vukoje, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

U drugostepenoj presudi Apelaciono vijeće je istaklo kako je Mirko (Špire) Pekez pomogao u sakupljanju civila i njihovom odvođenju u Osoje, “nakon čega je napustio ovo mjesto”, te ga je zbog toga osudilo zbog pomaganja u izvršenju zločina.

“Tvrdnje Odbrane da je Mirko Pekez toga dana bio u Šipovu opovrgnute su iskazima svjedoka koji su preživjeli, a koji su rekli da su ga vidjeli u mjestu Osoje.Vijeće je zaključilo da je optuženi učestvovao u sakupljanju stanovništva iz sela i tako pomogao izvršiocima. Bio je svjestan bitnih obilježja djela, ali se usaglasio s njegovim izvršenjem, iako nije učestvovao u ubistvima jer je odustao u prvoj fazi zločinačkog plana”, kazao je Vukoje.

Za razliku od Pekeza, Sud je Milorada Savića proglasio krivim zbog saučesništva u zločinu, istaknuvši da je i sam priznao da je bio prisutan za vrijeme strijeljanja, iako tvrdi da nije pucao.

“Optuženi nije morao učiniti djelo ubistva, dovoljno je bilo da je voljno učestvovao u izvršenju plana. Ako se za nesporno uzme njegovo učešće u svim fazama plana, njegovo prisustvo znači usaglašavanje”, kazao je Vukoje.

Određujući visinu kazne, Apelaciono vijeće je istaklo da je otežavajućim okolnostima smatralo: broj stradalih osoba i njihovu starosnu dob, činjenicu da će preživjeli čitav život “nositi bol i traumu koju nosi ovaj događaj”, okolnosti u kojima je počinjen zločin, kao i “osvetoljubive motive niskog karaktera”.

Kao olakšavajuće okolnosti Vijeće je navelo “lične i porodične prilike optuženih”.

Apelaciono vijeće je istaklo da Pekez i Savić ostaju u pritvoru sve do upućivanja na izvršenje kazne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: