BiH
0

Pekez i ostali: Stravičan prizor u Tisovcu

Sarajevo-x.com
Fahrija Mutić, svjedok Tužilaštva, prepoznao je optuženog Milorada Savića, rekavši da je on, zajedno s drugim vojnicima, saučestvovao u strijeljanju grupe civila u selu Tisovac u septembru 1992. godine. Također je kao vinovnike identifikovao i dvojicu Pekeza.

Pored Savića, za strijeljanje 23 civila iz sela Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce, Državno tužilaštvo tereti i Mirka (Špire) Pekeza te Mirka (Mileta) Pekeza. U optužnici se navodi da su njih trojica, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i rezervnog sastava milicije, 10. septembra 1992. godine sakupili civile Bošnjake iz ova dva sela te ih odveli do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Prema optužnici, četiri osobe su preživjele, među njima i Mutić.

Fahrija Mutić je ispričao kako su u noći 10. septembra 1992. godine po njega i grupu muškaraca koji su se krili u jednoj kući došla dva vojnika.

“Na vrata su pokucali naoružani Jovo Jandrić i Mirko (Mileta) Pekez, koji su nas izveli vani. Jovo nam je kazao da nas vode u razmjenu, i mi smo povjerovali”, kazao je Mutić, ističući kako je uz put vidio Milorada Savića.

Svjedok je ispričao kako su civili odvedeni na jednu livadu, gdje je od njih traženo da odlože novac i nakit. Na putu do te livade, kazao je, vidio je i Mirka (Špire) Pekeza.

“Na livadi su nam naredili da se poredamo uz ivicu provalije, nakon čega se začuo rafal”, rekao je svjedok te dodao kako je preživio jer ga je tijelo njegovog rođaka zaštitilo od metaka.

Drugi svjedok Tužilaštva Dragan Nišić je ispričao kako mu je u septembru Nedjeljko Jandrić, načelnik Stanice javne bezbjednosti Jajce, kazao da ode provjeriti vijest o ubistvu civila.

“Usput smo sreli jednog Bošnjaka od kojeg smo doznali da je Jovo Jandrić bio u toj grupi koja je vršila strijeljanje”, rekao je svjedok.

U optužnici Tužilaštva BiH Jovo Jandrić se spominje kao suizvršilac strijeljanja civila.

“Onda smo naišli na jednog čovjeka koji je rekao da je preživio strijeljanje i kako su u toj grupi koja ih je odvela bili Mirko Pekez, Milorad Savić i Zoran Marić. Sreli smo i jednog dječaka koji je preživio strijeljanje i taj susret me je jako potresao. Dječak je imao prostrjelnu ranu i uho mu je visilo”, ispričao je Nišić.

Svjedok je dodao kako je “na mjestu likvidacije vidio stravičan prizor”.

“Civili su mrtvi ležali jedni preko drugih, a okolo je bilo mnoštvo čahura”, prisjetio se Nišić.

I svjedok Dragan Ždrnja se prisjetio scene koju je vidio na mjestu strijeljanja.

“Bio sam jako uplašen jer nikada nisam vidio toliko mrtvih ljudi. Svi su bili civili. Vratio sam se kombijem, a sa mnom je išlo i troje civila koji su bili povrijeđeni. Njih sam odveo u Dom zdravlja”, istakao je Ždrnja, dodavši da je kasnije čuo kako je u likvidaciji, između ostalih, učestvovao Jovo Jandrić.

Nastavak suđenja je u ponedjeljak, 18. februara 2008. godine.