BiH
0

Pekez i ostali: Počelo suđenje za zločine u Jajcu

Sarajevo-x.com
Suđenje trojici optuženih za zločine počinjene u toku 1992. godine na području Jajca počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH. Odbrane trojice optuženih će svoje uvodne riječi izvesti naknadno.

"Tužilaštvo BiH će kao svjedoke saslušati osobe koje su preživjele strijeljanje i one koji su imali neposredna saznanja o zločinu, kao i doktora koji je izvršio spoljne preglede leševa, te vještaka koji je nakon ekshumacije utvrdio uzroke smrti", rekao je Mirko Lučić, tužilac Tužilaštva BiH.

Za hapšenje i strijeljanje civila iz mjesta Ljojići i Čerkazovići, općina Jajce, u septembru 1992. godine Tužilaštvo BiH tereti Mirka (Špire) Pekez, Mirka (Mile) Pekez i Milorada Savića, bivše pripadnike rezervne policije i vojske Republike Srpske.

"Tužilaštvo će dokazati da su sva trojica učestvovali u strijeljanju 32 nenaoružana civila, među kojima je bilo 13 muškaraca i deset žena. Među ubijenim su bile tri maloljetne osobe. Mi ćemo dokazati da su sva trojica učestvovala u organizovanoj grupi i zajedničkom planu", istakao je Lučić.

U optužnici dalje stoji da je do strijeljanja civila došlo nakon pogibije vojnike vojske Republike Srpske i da je tada grupa od 11 naoružanih pripadnika vojske i policije "dogovorila zajednički plan da skupe civile i ubiju" u mjestu zvanom Tisovac.

Odbrane trojice optuženih su istakle da će uvodne riječi dati naknadno.

Saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva BiH predviđeno je za ponedjeljak, 11. februara.