{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pekez i ostali: Počelo suđenje za zločine u Jajcu

S
8.2.2008. u 15:35
0
0
Pekez i ostali: Počelo suđenje za zločine u Jajcu
0
Pekez i ostali: Počelo suđenje za zločine u Jajcu
Suđenje trojici optuženih za zločine počinjene u toku 1992. godine na području Jajca počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH. Odbrane trojice optuženih će svoje uvodne riječi izvesti naknadno.
"Tužilaštvo BiH će kao svjedoke saslušati osobe koje su preživjele strijeljanje i one koji su imali neposredna saznanja o zločinu, kao i doktora koji je izvršio spoljne preglede leševa, te vještaka koji je nakon ekshumacije utvrdio uzroke smrti", rekao je Mirko Lučić, tužilac Tužilaštva BiH.

Za hapšenje i strijeljanje civila iz mjesta Ljojići i Čerkazovići, općina Jajce, u septembru 1992. godine Tužilaštvo BiH tereti Mirka (Špire) Pekez, Mirka (Mile) Pekez i Milorada Savića, bivše pripadnike rezervne policije i vojske Republike Srpske.

"Tužilaštvo će dokazati da su sva trojica učestvovali u strijeljanju 32 nenaoružana civila, među kojima je bilo 13 muškaraca i deset žena. Među ubijenim su bile tri maloljetne osobe. Mi ćemo dokazati da su sva trojica učestvovala u organizovanoj grupi i zajedničkom planu", istakao je Lučić.

U optužnici dalje stoji da je do strijeljanja civila došlo nakon pogibije vojnike vojske Republike Srpske i da je tada grupa od 11 naoružanih pripadnika vojske i policije "dogovorila zajednički plan da skupe civile i ubiju" u mjestu zvanom Tisovac.

Odbrane trojice optuženih su istakle da će uvodne riječi dati naknadno.

Saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva BiH predviđeno je za ponedjeljak, 11. februara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: