BiH
0

Pejić: Štete od poplava će se zbrajati u milijardama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Za oporavak poljoprivrede od posljedica razornih poplava trebat će mnogo vremena, a štete će se sigurno zbrajati, ne u milionskim iznosima nego milijardama, imajući u vidu da su neki krajevi doživjeli veće strahote nego za vrijeme rata - izjavio je za Agenciju FENA predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH (UPBiH) Miro Pejić.

UPBiH je, po njegovim riječima, u komunikaciji s većim brojem članova i stanje je takvo da je veliki broj ljudi potpuno izgubio imovinu, stočni fond u jednom dijelu Posavine, Tuzle, Zeničko-dobojskog kantona…

Pejić je kazao da su razgovarali s jednim poljoprivrednikom u Šamcu koji je rekao da je imao 400 bikova u tovu i da je od vodene stihije uspio spasiti samo 40-ak grla, a za ostale ne zna da li su uginuli ili zalutali. Koliko je takvih imanja, naveo je Pejić, teško je govoriti.

"Što se tiče poljoprivrednih usjeva koji su zahvaćeni poplavama, oni su potpuno ugroženi. Nešto čega se plaše poljoprivrednici koji su uspjeli sačuvati dio stočnog fonda, pa čak i oni koji su u krajevima koji nisu zahvaćeni poplavama, jeste da će nas čekati novi udar u vidu poskupljenja stočne hrane, žitarica, pa i krušnih žita", dodao je Pejić.