BiH
0

Pejić: Granični prijelaz Orašje će blokirati oko 300 poljoprivrednika

FENA
Oko 300 članova Udruženja poljoprivrednika u BiH (UPBiH) i njegove podružnice u Posavskom kantonu danas će u 11.55 sati blokirati granični prijelaz Orašje kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosom vlasti prema toj populaciji.

Kako je potvrdio FENI predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić poljoprivrednici će tokom protesta na GP Orašje dovući oko 100 jedinica mehanizacije koja se koristi u poljioprivredi i tu će ostati sve dok se ne budu iznašla rješenja za ključne probleme u agrarnom sektoru.

U ovom trenutku gorući problem poljoprivrednika je to što još nisu donesene carinske kvote o obaveznom otkupu žive stoke za 2008. godinu, što domaćim prerađivačinma omogućava da ne otkupljuju živu stoku i meso od poljoprivrednika iz BiH, već iz susjednih zemalja i to po daleko nižim cijenama.

To sve dovelo je do stvaranja ogromnih viškova žive stoke, prije svega, svinja, zatim junadi i peradi, te mesa, čime su poljoprivrednici dovedeni u situaciju da je njihova proizvodnja bila uzaludna.

O tom pitanju, kako ističu poljoprivrednici, u više navrata je tražen sastanak i sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodanom Puhalcom, ali on nije još održan.