Održao predavanje
0

Pejanović o značaju ZAVNOBiH-a: Dobro je dok ultranacionalisti imaju šta osporavati

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, akademik Mirko Pejanović održao je predavanje "Značaj zasjedanja ZAVNOBiH-a za razvoj državnosti Bosne i Hercegovine", a povodom predstojećeg 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Pejanović je u izlaganju govorio o tri zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), s akcentom na prvo zasjedanje na kojem su, kako je kazao, postavljeni temelji državnosti BiH.

"Sa prvim zasjedanjem ZAVNOBiH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu održana je skupština antifašista BiH. Mnogi od njih su došli iz krajeva gdje se već ratovalo i oni su tokom dva dana odlučivali i odlučili da njihova domovina dobije status federalne državne jedinice ravnopravne Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori. BiH je nakon viševjekovne egzistencije pod tuđinskom vlašću, iako u svojoj teritorijalnoj i upravnoj cjelini, stekla državnost i uspostavila se kao federalna jedinica unutar demokratske Jugoslavije", kazao je Pejanović.

Ističe da se tada BiH definisala kao državna federalna jedinica u kojoj će biti zagarantovana ravnopravnost svih naroda koji u njoj žive, a značajnu ulogu u uspostavljanju BiH kao ravnopravne jedinice u Jugoslaviji imao je Josip Broz Tito.

"Tito je tada rekao da su narodi BiH masovno učestvovali u narodnooslobodilačkom ratu i zaslužuju federalnu državnu jedinicu unutar Jugoslavije, ravnopravnu Srbiji i Hrvatskoj. Spominjao je samo te dvije zemlje jer je od nih najviše ovisilo koliko BiH može biti u tom statusu. Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a 1944. godine održano je u svojstvu skupštine, a donijeta je poznata deklaracija o pravima građana BiH. Na trećem zasjedanju u Sarajevu 1945. godine ZAVNOBiH je preimenovan u Narodnu skupštinu. Ta Narodna skupština će potom donijeti odluku o izboru Ustavotvorne skupštine koja dva mjeseca kasnije donosi prvi Ustav BiH", podvukao je akademik.

Pejanović se ukratko osvrnuo i na trenutnu političku situaciju u BiH i nerijetko osporavanje njene državnosti.

"Dobro je dok ovi ultranacionalisti imaju šta osporavati. To im je jedina politika za koju znaju. Osporavali su i osporavat će, ali od toga nema ništa", naglasio je Pejanović.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je da se danas u mnogim dijelovima BiH stanovništvo ne prisjeća tog značajnog datuma za državu BiH.

"Ona generacija koja kolektivno zaboravi na 25. novembar kao Dan državnosti BiH, ta generacija jedino može biti odgovorna za nestanak ove zemlje. Oni koji danas negiraju Dan državnosti, a primaju visoke plaće od države BiH, oni nikada neće uništiti ovu zemlju. Oni će samo davati doprinos da BiH jača", rekao je Škrijelj.

Dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo je dodao da značaj ZAVNOBiH-a za kontinuitet državnosti BiH nikada nije dovoljno naglašen, ali je činjenica da su tog datuma udareni temelji za modernu državu BiH.

Predavanje Mirka Pejanovića organizirali su Univerzitet u Sarajevu i Fakultet političkih nauka.