Sarajevo
0

Pedijatrijska klinika na Jezeru uskoro počinje s radom

FENA
Pedijatrijska klinika trebalo bi do kraja godine da bude useljena i da počne s radom na lokalitetu Jezero, kazao je to danas novinarima ministar zdravstva KS-a Mustafa Cuplov nakon što je, zajedno s predstavnicima Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) i Zavoda za izgradnju KS-a posjetio taj lokalitet.

Ministar Cuplov naglasio je da je u toku montaža fiksnog dijela opreme i mobilijara te da je sudeći po dinamici kojom se dosad radi realno očekivati useljenje te klinike do kraja godine.

Posao vezan za ginekološko-akušersku kliniku mogao bi, prema procjenama, biti završen do kraja 2010. godine, kad bi taj objekt mogao biti u potpunosti u funkciji.

"Građevinski radovi će biti i ranije završeni, ali je posao vezan za montažu opreme vrlo zahtjevan. Radi su o pet operacionih sala, porođajnim salama, intenzivnoj njezi, dijagnostičkom bloku. To je vrlo skupa i zahtjevna oprema i kod odabira i kod montaže", istaknuo je ministar Cuplov.

Generalni direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović označio je preseljenje Pedijatrijske klinike na lokalitet Jezero kao prioritetni zadatak planiran do kraja godine. Istaknuo je značaj tog događaja i kazao da će to značiti i proširivanje posteljnih kapaciteta sa 100 na 147 kreveta.

Uvjeti će, ističe prof. dr. Gavrankapetanović, biti mnogo bolji kako za djecu i majke koje su često u njihovoj pratnji, tako i za osoblje koje bude radilo u toj klinici.

Zavod za izgradnju KS-a od početka je uključen u projekt rekonstrukcije tog objekta, a direktor te institucije Besim Mehmedić vjeruje da će radovi biti urađeni kvalitetno i na vrijeme.

Za rekonstrukciju objekta na lokalitetu Jezero je utrošeno oko 18.600.000 KM. Vlada Turske donirala je oko 6.200.000 KM, a ostalo su budžetska sredstva. Procjenjuje se da je za taj objekt potrebno oko 30 miliona KM.