"Normalne vrijednosti"
183

Pedesetak građana u Sarajevu na skupu protiv Povorke ponosa: Ne smeta im LGBT, ali im smeta nametanje i blokada grada

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu se danas, nekoliko sati prije četvrte Bh. povorke ponosa, održao i kontraskup pod nazivom "Skup podrške normalnim vrijednostima".

Više od 50 osoba okupilo se ispred Sebilja, gdje su podigli transparente i zastave, poslali poruke protiv Povorke ponosa, razgovarali s novinarima, a zatim prošetali do Vječne vatre. Sve su nadzirali i pripadnici policije, ali nije bilo nikakvih incidenata.

Sanin Musa, jedan od organizatora skupa se obratio novinarima i objasnio zašto su se danas okupili.

"Današnji skup je skup kontra nekih kvazi vrijednosti koje nam se nastoje nametnuti i koje sve radikalnije nameću svoju agendu, narativ i diskurs što mi ne želimo prihvatiti kao nešto normalno i zato se naš skup zove podrška normalnim vrijednostima aludirajući da je sve izvan toga nenormalno", kazao je.

Na pitanje zašto se protive Povorci ponosa koja je svake godine protekla mirno i bez incidenata, Musa kaže "da tako sve počinje".

"Sve počinje s romantičnim i lijepim šetnjama, a kasnije se pretvara u nešto drugo. Oni dolaze po našu djecu, a ja sam tu da zaštitim našu i vašu djecu, djecu ovog grada i države BiH. Aludiram na period od 5-10 godina šta će se dešavati. Sada je normalno na zapadu da transrodne osobe ulaze u vrtiće, škole, odgajaju djecu da nisu ni muško ni žensko, da im roditelji nisu muško i žensko već roditelj 1 i roditelj 2. I to se nama sprema ovdje. Zato odlučno kažemo ne. Ne smeta mi niko, ni LGBT građani ovog grada i države, da mirno šetaju, ali čemu zatvaranje i nepravda prema stanovnicima kojima se ugrožava kretanje. Kako ćemo očekivati da građani prihvate takve ideje ako se drugi ugrožavaju?", izjavio je.

Musa je kazao da svi mi sprovodimo svoj način života u krugu svoje porodice, najbližih, unutar četiri zida.

"Šta kada bi svi koji se smatraju ugroženim šetali svaka 2-3 dana i blokirali grad? Mogli smo i mi blokirati pola grada kao i oni, ali gledamo da budemo skromni i da ne remetimo normalan život. Naša šetnja će biti kraća i nikoga neće ugrožavati", zaključio je.

Harun Salkić, jedan od učesnika je kazao da njemu lično LGBT osobe ne smetaju i da je za njega homoseksualnost strast, a da se protiv strasti čovjek treba boriti.

"Meni konkretno smeta to što su jednostavno previše radikalni u nametnju vlastitih vrijednosti i ja to ne mogu prihvatiti kao nešto normalno", kazao je.

On je dodao da BiH kao država obično kasni 10-15 godina za zapadom.

"Imamo priliku da vidimo šta se dešava u Evropi i Americi. Ja sam bijelac i muškarac i to vidite i to je jasno. Ali sada po tome imam pravo da kažem da sam crna lezbejka, a vi koji sa strane posmatrate istinu i vidite zaista kako je, ispadate budala. Zato sam došao da podržim skup normalnih vrijednosti", rekao je.

Organizatori su djeci podijelili i bajramske paketiće uoči ovog muslimanskog blagdana.

Četvrta Bh. povorka ponosa počinje večeras u 18 sati. Šetnja će biti upriličena od Historijskog muzeja do Narodnog pozorišta.