BiH
45

Pedeset posto oboljelih od PTSP-a ima suicidalne namjere

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Danas je u Mostaru u organizaciji Udruga branitelja i invalida Domovinskog rata liječenih od PTSP-a organizirana javna tribina na kojoj je govoreno o teškoj poziciji i stigmatizaciji ove populacije u društvu.

Nemogućnost zapošljavanja i integracije u društvo kod 50 posto oboljelih od PTSP-a stvara suicidalne namjere, istakao je psiholog Marko Romić koji već duži niz godina radi sa ovom populacijom.

"Ne možete pojmiti kroz kakve duševne tegobe ti ljudi prolaze. Mogućnost zapošljavanja bi njih spasilo od ponora. Svakodnevno slušam njihove ispovijesti kako nemaju dati djetetu pola marke za sendvič. To je strašno slušati, a kamoli proživljavati" kazao je Romić.

Dodao je kako ratne traume za njih još nisu završile, a oni se svaki dan suočavaju sa egzistencijalnim problemima koji značajno pogoršavaju njihovo i onako narušeno psihičko stanje.

Pomoćnik ministra zdrastva, rad i socijalne skrbi HNK-a Antoni Vuica istakao je kako njihovo ministarstvo ima u vidu program izdvajanja dodatnih sredstava koji će poslužiti kao jedna vrsta poticaja za zapošljavanje ove grupe boraca.

Mileta Kekić iz mostarskog Centra za socijalni rad smatra da je ideja o zapošljavanju ove populacije boraca dosta dobra, i da treba izvršiti pritisak na institucije kako bi se ovaj proces ubrzao i do realizacije došlo u dogledno vrijeme. Udruga branitelja i invalida Domovinskog rata i oboljelih od PTSP-a u Mostaru broji 515 članova. Damir Ban, predsjednik udruge, smatra da bi ovaj broj bio i veći da kod mnogih oboljelih ne postoji strah od dodatne stigmatizacije društva.

"Naše oboljenje, ratni staž i godine su negativna stavka pri svakoj aplikaciji za posao. Zbog toga insistiramo na organiziranju zadruga u kojima bismo mogli naći zaposlenje", istakao je Ban.

On je demantirao glasine o oduzimanju vozačke dozvole oboljelima od PTSP-a.

"Te priče sprječavaju mnoge učlaniti se u Udrugu. One su potpuno neosnovane i nemaju nikakvo zakonsko uporište", poručio je Ban.