Tuzla
0

Pedeset godina rada Centra za socijalni rad

FENA
Pola stoljeća tuzlanski Centar za socijalni rad pokušava se izboriti za dio "društvenog kolača" socijalno najugroženijih grupa.

Djeca bez roditeljskog staranja, nesposobni za rad, raseljeni i invalidi samo su neke od kategorija o kojima brine Centar. A njihova brojnost i potrebe svakim danom su sve veće. Stalnu pomoć Centra za socijalni rad Tuzla dobija 4.000 korisnika što je deset puta više u odnosu na 1959. godinu kada je osnovan.

Prošle godine ova se institucija uselila u nove prostorije u Slavinovićima ali i dalje ima problem nedostatka osoblja.

Pedesetogodišnji jubilej Centar obilježava radno podjsećajući da je sve više građana na margini društevnog interesa. Iako je zaštita od ekstremnog siromaštva jedna od najvažnijih uloga 23 zaposlenika Centra za socijalni rad pokušavaju pronaći rješenje i za osobe sa negativnim ponašanjem.

"Broj korisnika se svake godine povećava a naša pomoć ne prati taj trend, ali ovdje imamo profesionalce koji svoj posao obavljaju uz visoke etičke i moralne standarde i pokušavaju da nađu rješenja i olakšaju im njihove probleme", kaže Sonja Brčinović, direktorica Centra za socijalni rad Tuzla.

U poslijeratnom periodu Centar, čiji je osnivač Općinsko vijeće Tuzla, godišnje primi i do 8.000 zahtjeva od kojih brojni ostanu neriješeni.

Nada Mladina, predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla kaže da je raspodjelom budžeta za ovu godinu Općina predvidjela 21 posto više sredstava za rad Centra za socijalni rad i pojedinačna socijalna davanja. Resorno ministarstvo TK-a pored kontrole rada u posljednje vrijeme podstiče i informatizaciju Centra za socijlani rad i njegovo umrežavanje sa srodnim institucijama.

"Ono što je prioritet Ministarstva jeste da u ovoj teškoj situaciji omogući da se iznađu sredstva za finansiranje svih prava korisnika i to će i ove godine biti na nivou prošle. Želim da su naše potrebe veće od o administriranja prava i da je to prioritet Ministarstva da zajedno sa osnivače, radi na stvaranju boljih uslova“, kazala je Suada Selimović, stručna savjetnica u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona.