Komentari (16)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Bilo bi mi draze da su otkrili neko more sa pjescanom plazom i dobrim kokama, ali eto....
Nasa Bosna Hercegovina je bogata , bogata i bogata...prirodnim blagodatima...!!! Jedna i jedina domovina Bosanki i Bosanaca...!!!
Nema na čemu Edo, i drugi put :)
jos niste naucili kako se pisu imena vrsta...
e bas ti hvala, imaju super slika! lijep pozz
Ako te zanima kako je unutra pogleaj na stranicama ekotim, izbacili su par slika, super je...
najduze pecine u BiH su ledenica (10 km), pecina na izvoru mokranjske miljacke (do sad 7 km istrazeno), vjetrenica (do sad 6,5 km istrazeno), \"velika pecina\" na fatnickom polju (opcina bileca) sa 2,8 km duzine pecinskih kanala, pecina orlovaca sa 2,5 km duzine i pecina hrustovaca sa isto ca. 2,5 km duzine. toliko o mom skromnom znanju. kazu inace da ima pecina u istocnoj hercegovini koje su bas velike i dzgacke ali jos nikako neistrazene. PS: znam, upravu si bio, bas one prve recenice sa linka te potvrdjuju. samo ja sam u drugim tekstovima o ledenici nalazio i izjave gdje stoji da je 10 km istrazeno a 700m omoguceno za turisticke obilazke :S e sad sta je tacno neznam.
Eh super, vidiš na početku članka koji si linkovao, piše da je duboka 20 km, a da je istraženo 700m. Ovdje kad kažu da je zvanično postala najdublja u dužini od 7 km, znači da je istraženo 7 km, da su ljudi ušli unutra svih tih 7 km, istražili, ucrtali i tako je sad ona zvanično najduža. Ja se nadam i radujem danu kada će se i ledenica istražiti tih 10 ili 20 km, pa preuzeti titulu. Svaka čast istraživačima, i bez ljutnje samo sam želio da pojasnim razliku između procjenjene dubine i istraženosti.
http://www.ekoakcija.com/category/administrativna-jedinica/bosna-i-hercegovina/federacija-bih/bos-grahovo tu pise da je cak 20km duga. o drugim tekstovima ta duzina isto varira tj u nekima je 10km a u drugima 20km. i pise svugdje da je nakon postojne bila 2. najposjecenija pecina u SFRJ. PS: tacno, orlovaca je druga pecina i duga je 2,5km.
Nije ovo Orlovača, ovo je Mokranjska Miljacka, Orlovača je druga pećina, na drugoj lokaciji!!!! Ledenica kod bosanskog grahova, duga 10 km? Moguće, ali ako nije istraženo cijelih 10 km, i iscrtano prema speleološkim normama, ne važi... Za ovu pećinu se znalo, već 4 godine od kad su je otkrili, i znali su da je najduža do sada, ali nije bilo iscrtano, tako da bez iscrtavanja, ne važi...
bas tako oni o duzini al nema duzine. Ovo je neki polupismeni krelac sklepo da bog sacuva. Pazi fraze \"Profesor na departmanu za biologiju...\" - e dabogda ti departman po bubrezima igro :)))
Pećina se zove Orlovača, ako koga zanima.
clanak govori o tome kako je ova pecina najduza a ne kaze koliko je duga.
ovo treba obici- c i j e n a t o r. b a
A tu se nakotio pecinski covjer ( citaj srbin) koji je godina vrsio djela koja samo neandertalac moze da cini.