Raguž podnio prijavu
63

Pećanin: Suljagić nije dao izjavu u SIPA-i jer je otvaranje istrage nezakonito

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić odbio je dati izjavu u Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) povodom krivične prijave koju je protiv njega podnio Slaven Raguž. Razlog tome je što je, kako navodi nejgov advokat Senad Pećanin otvaranje istrage nezakonito.
Raguž je prijavu protiv Emira Suljagića, Bakira Izetbegovića i Reufa Bajrovića podnio zbog "izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti".

Senad Pećanin, advokat Emira Suljagića, rekao je za Klix.ba da je SIPA uputila poziv za saslušanje povodom krivične prijave po članu 141. stav 1 i 2 Krivičnog zakona BiH koju je prije 22 mjeseca podnio Slaven Raguž.

"U skladu sa tim pozivom Suljagić je danas pristupio u SIPA-u i nakon što je upoznat sa krivičnom prijavom i odlukom nadležne tužiteljice Tužilaštva BiH da otvori istragu odbio je dati bilo kakvu izjavu tim povodom u skaldu sa Zakonom o krivičnom postupku smatrajući ovu odluku o otvaranju istrage i samu krivičnu prijavu potpuno neutemeljenom, a odluku tužioca nezakonitom. Iz razloga što je očito da je krivična prijava neosnovana i da je u skladu sa zakonom morala biti odbačena od strane Tužilaštva", ističe Pećanin.

Dodaje da je Tužilaštvo BiH odlukom o otvaranju istrage još jednom pokazalo da je oruđe u rukama politike, ovom prilikom konkretno politike predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika protiv kojeg je do sada podneseno više od 70 krivičnih prijava zbog negiranja genocida u Srebrenici, odnosno nepoštivanja zakona o sprečavanju negiranja genocida.

"Osim toga radi se o istom Tužilaštvo koje nakon skoro 30 godina nije podiglo nijednu optužnicu za veliki broj najtežih ratnih zločina počinjenih u Sarajevu tokom četverogodišnje opsade Sarajeva. Nažalost na ovaj način tužilaštvo je demonstruralo svoju ulogu koju već dugo ima kao batina i poltiičko oruđe u rukama predjenika RS-a Milorada Dodika", zaključio je Pečanin.

Danas su poziv za saslušanje dobili Suljagić i Bajrović, dok će Izetbegović biti saslušan sutra.