Nakon iznenadne smrti
0

Pećanac: Odlazak Nijaza Durakovića je gubitak za BiH

Piše: N. J.
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Iznenadna smrt uglednog profesora i političara Nijaza Durakovića šokirala je članove njegove porodice, prijatelje i sve koji su ga poznavali.

Njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik, predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Nermin Pećanac, za Sarajevo-x.com je rekao da još uvijek ne može prihvatiti činjenicu da je otišao veliki prijatelj i čovjek.

"Ovo je veliki gubitak, prvenstveno za njegovu porodicu, ali i za Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, tek kad neko ode onda počinjemo više cijeniti njegove vrijednosti, a Nijaz Duraković je bio istinska vrijednost i to, vjerujem, mogu potvrditi svi bez obzira kojoj naciji pripadaju", rekao je Pećenac, najavivši da će press konferencija povodom smrti profesora Durakovića biti održana u centrali SDU BiH u Sarajevu u 17 sati. Na press konferenciji će biti prisutni članovi Predsjedništva SDU BiH.

Porodici Duraković telegram saučešća uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. "S tugom sam primio vijest da nas je napustio naš Nijaz. Otišao je veliki čovjek, veliki i uspješni političar i veliki borac za našu državu BiH. Siguran sam da će Nijaz Duraković ostati upamćen kao čovjek koji se nikada nije štedio u svome poslu i kao čovjek koji se svakim atomom svoje snage borio za svoju zemlju, bez obzira koju funkciju obnašao. Svi mi smo izgubili puno njegovim preranim odlaskom i iza njega će ostati praznina koju će biti vrlo teško popuniti. U ovom teškom trenutku upućujem izraze najdubljeg saučešća Vašoj porodici", navodi se u telegramu saučešća Željke Komšića.

Povodom iznenadne smrti prof. dr. Nijaza Durakovića, Narodna stranka Radom za boljitak izrazila je duboko saosjećanje sa porodicom, prijateljima, saradnicima i svima koji su poštovali lik i djelo profesora Durakovića.

"Nijaz Duraković se borio i postojao za jačanje države Bosne i Hercegovine kao zemlje svih njenih građana, te se u svojim govorima i radovima uvijek zalago za jedinstvenu i postojanu Bosnu i Hercegovinu. Narodna stranka Radom za boljitak žali zbog gubitka još jednog istaknutog naučnog radnika, borca za demokratiju i isticanje svih različitosti u Bosni i Hercegovini koje su naše istinsko bogatstvo. Akademska zajednica u Bosni i Hercegovini ostala je bez vrijednog člana. Profesore Durakoviću, hvala vam za sve što ste činili za ovu zemlju, u ime generacija koje dolaze", poručili su iz Narode stranke Radom za boljitak.

Vezani članci