BiH
0

PDV će ojačati jedinstvenu BiH

Klix.ba
"Republika Srpska podržava proces uvođenja poreza na dodatnu vrijednost i reformu carinskog sistema, ali se neće odreći svojih prihoda jer bez njih ne bi mogla da funkcioniše." Ovo je izjava predsjednika Republike Srpske, Dragana Čavića. "Ako entiteti nemaju izvornih prihoda, odnosno ako Republika Srpska nema izvornih prihoda, onda gubi smisao postojanja institucija Republike Srpske a u nekoj perspektivi, logično je da se otvara pitanje, uopšte, smisla postojanja Republike Srpske." Logično...

"Republika Srpska mora da ima dnevne, transparentne i jasne vlastite prihode a bez tih prihoda nije moguće da ona funkcioniše." Dragan Čavić je saopštio da je Republika Srpska zainteresovana za evropske integracije te da stoga, neće opstruisati ove procese precizirajući da je za budućnost Bosne i Hercegovine vrlo važan njen unutrašnji mir i bezbjednost.

Šef misije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfris je naglasio da Evropska Unija uvažava ustavno rješenje Bosne i Hercegovine ali se zalaže za jačanje dravnih institucija što ne znači podrivanje vlasti u entitetima.

"Potrebna nam je administracija na državnom nivou, ali ne administracija koju bi vodila državna Vlada. Potreban nam je jasan i fer sistem alokacije poreza tako da svi poreski obveznici tačno znaju gdje idu porezi koje oni plaćaju," istakao je Hemfris. On je naglasio da bi se do jula trebalo riješiti pitanje formiranja jedinstvene carine i poreza na dodatnu vrijednost,ujedno, najavljujući da će Evropska komisija u martu početi proces za izradu studije prilagodljivosti Bosne i Hercegovine evropskim integracijama. Ambasador Hemfris je danas odvojeno razgovarao i sa premijerom RS Draganom Mikerevićem te predsjednikom Narodne Skupštine Draganom Kalinićem.

Očigledno da svi putevi vode ka jedinstvenom ekonomskom sistemu Bosne i Hercegovine, a izgleda da je i međunarodna zajednica po prvi puta spremna da podrži dugogodišnje napore svih patriotski orijentisanih državljana BiH da od ove zemlje napravi DRŽAVU. Glasamo za PDV!