BiH
0

PDPFBiH odobrio izmjene zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su većinom glasova na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH.

Prijedlog je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada i propisala da se u sastavu te agencije uspostavi samostalna organizaciona jedinica unutar koje treba da djeluju jedan ili više ombudsmena za bankarski sistem, radi promoviranja i zaštite prava i interesa potrošača, tj. fizičkih osoba kao korisnika finansijskih usluga.

Kao jedan od nosilaca zaštite prava potrošača u Federaciji BiH, ombudsmen omogućava da se nastale nesuglasice i sporovi između institucija bankarskog sistema i korisnika finansijskih usluga mogu pravično i brzo riješiti od nezavisnih osoba, s minimumom formalnosti putem usaglašavanja, posredovanja ili na drugi miran način.

Ombudsmen je nezavisan u obavljanju svojih zadataka i odgovara za njihovo izvršavanje, a svojim funkcijama ne djeluje kao zastupnik Agencije, propisano je.

U setu s Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo, na današnjem dnevnom redu Predstavničkog doma su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mikrokreditnim organizacijama, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama.

Prema obrazloženju predlagača svih ovih akata, Federalne vlade, izmjene i dopune su rezultat potrebe dodatnog implementiranja, usklađivanja i pojašnjenja ili redefiniranja pojedinih pravnih instituta u postojećim zakonima, kao i nužnosti njihovog usklađivanja sa Zakonom iz 2009. godine o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, kao i obaveza iz Strategije i Akcionog plana za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH za period od 2009. do 2013.

Uz propisivanje zaštite korisnika finansijskih usluga, istovremeno se ovi zakoni usklađuju s pravnim tekovinama Evropske unije, koje sve više pažnje poklanjaju zaštiti potrošača u ovoj oblasti uz naglašenu obavezu njihovog informiranja, a naročito u vrijeme izbijanja svjetske finansijske krize, obrazložila je Vlada.