{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PDPFBiH odobrio izmjene zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH

F
22.12.2011. u 12:42
0
0
PDPFBiH odobrio izmjene zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH
0
PDPFBiH odobrio izmjene zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH
Foto: Arhiv
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su većinom glasova na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH.
Prijedlog je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada i propisala da se u sastavu te agencije uspostavi samostalna organizaciona jedinica unutar koje treba da djeluju jedan ili više ombudsmena za bankarski sistem, radi promoviranja i zaštite prava i interesa potrošača, tj. fizičkih osoba kao korisnika finansijskih usluga.

Kao jedan od nosilaca zaštite prava potrošača u Federaciji BiH, ombudsmen omogućava da se nastale nesuglasice i sporovi između institucija bankarskog sistema i korisnika finansijskih usluga mogu pravično i brzo riješiti od nezavisnih osoba, s minimumom formalnosti putem usaglašavanja, posredovanja ili na drugi miran način.

Ombudsmen je nezavisan u obavljanju svojih zadataka i odgovara za njihovo izvršavanje, a svojim funkcijama ne djeluje kao zastupnik Agencije, propisano je.

U setu s Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo, na današnjem dnevnom redu Predstavničkog doma su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mikrokreditnim organizacijama, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama.

Prema obrazloženju predlagača svih ovih akata, Federalne vlade, izmjene i dopune su rezultat potrebe dodatnog implementiranja, usklađivanja i pojašnjenja ili redefiniranja pojedinih pravnih instituta u postojećim zakonima, kao i nužnosti njihovog usklađivanja sa Zakonom iz 2009. godine o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, kao i obaveza iz Strategije i Akcionog plana za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH za period od 2009. do 2013.

Uz propisivanje zaštite korisnika finansijskih usluga, istovremeno se ovi zakoni usklađuju s pravnim tekovinama Evropske unije, koje sve više pažnje poklanjaju zaštiti potrošača u ovoj oblasti uz naglašenu obavezu njihovog informiranja, a naročito u vrijeme izbijanja svjetske finansijske krize, obrazložila je Vlada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: