BiH
0

PDP za nultu ili diferenciranu, a ne smanjenje jedinstvene stope PDV-a

FENA
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa RS-a Slaven Pekić ponovio je danas u Banjoj Luci da će ta stranka, ukoliko dođe do izmjena Zakona o PDV-u, podržati samo uvođenje nulte stope PDV-a za određene vrste proizvoda, ali da ne podržavaju smanjene jedinstvene stope.

On je na pres-konferenciji kazao da je uvođenje nulte stope jedini način da se poboljša položaj socijalno najugroženijih kategorija u BiH, dok je mišljenja da smanjenjem jedinstvene stope PDV-a sa 17 na 15 posto socijalno ugroženi ne bi bili zaštićeni.

Ukoliko ne bude dovoljno podrške za uvođenje nulte stope, PDP je spreman podržati i diferencirane stope.

U tom slučaju smatraju da bi se za luksuznu robu trebalo da poveća stopa PDV-a na 22, a za druge robe smanji od 17 posto.

Pekić je kazao i da je licemjerno ponašanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH i stranaka koje se posljednjih dana „na sva usta zalažu“ za smanjenje PDV-a, podsjetivši da je još u oktobru prošle godine PDP u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojim se tražilo uvođenje nulte stop za određene proizvode, što su oni tada odbili.

On je kazao i da imenovanje lidera PDP-a Mladena Ivanića za potpredsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope predstavlja priznanje BiH , RS-u i PDP-u.