Petogodišnji rezime
19

PDP: Vladavinu Željke Cvijanović obilježila propast tri banke i gubitak 400 miliona KM

FENA
Pet godina mandata premijerke RS-a Željke Cvijanović obilježila je propast tri banke, u kojima je trajno izgubljeno 400 miliona KM sredstava institucija i javnih preduzeća izjavila je danas Jelena Trivić, šefica Ekonomskog savjeta PDP-a.

U tom periodu su, navela je, propale i Robne rezerve RS-a, Farmland, preduzeće "povezano s vrhom vlasti“, te firma Nikola Tesla.

"Bruto domaći proizvod (BDP) u RS-u je najniži u regionu, kao i penzije, a danas je neto isplaćena plaća nominalno ista kao i 2013. i iznosi 825 KM, a realno je manja za pet posto, jer je potrošačka korpa rasla s 1.800 na na gotovo 1.900 KM. Jedino što je raslo u mandatu ove vlade su javni dug i poreska opterećenja", navela je Trinić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ustvrdila je i da su kontinuiranu vladavinu SNSD-a u ovom entitetu obilježile brojne afere višemilionskih razmjera.

"Aktuelna Vlada je izvor političke i svake druge korupcije, što je kočnica značajnijem ekonomskom napretku", ustvrdila je Trivić

Ukazala je da građani u RS danas lošije žive nego prije pet godina, da se za 35.000 radnika ne uplaćuju doprinosi i da je vlada Željke Cvijanović jedina u historiji RS-a ostavila oko 40.000 boraca trajno bez penzija.

I Bojan Arula, član Savjeta za socijalna pitanja PDP-a, tvrdi da se pogoršava socijalno stanje građana u ovom bh. entitetu, iz kojeg sve više odlaze građani.

"Aktuelna vlada veliki broj svojih stanovnika drži u zavisnosti od sistema socijalne zaštite", naveo je Arula.