Izborni zakon
10

PDP: Uvesti institut vanrednih izbora u BiH

SRNA
Predsjednik PDP-a Borislav Borenović (Foto: SRNA)
Predsjednik PDP-a Borislav Borenović (Foto: SRNA)
Glavni odbor PDP-a zaključio je danas da je neophodno tragati za načinom uvođenja instituta vanrednih izbora, te pozvao da se u najkraćem roku izvrši deblokada Parlamentarne skupštine BiH.

Glavni odbor PDP-a zaključio je na današnjoj sjednici u Brčkom da je deblokada Parlamentarne skupštine BiH neophodna, jer su "mnogi projekti u RS ugroženi, a poslanici i delegati onemogućeni da rade svoj posao".

PDP smatra da je na SNSD-u posebna odgovornost da obezbijedi rad parlamenta BiH u punom kapacitetu, te da od velikog značaja da se vlast na svim nivoima u BiH formira što je prije moguće.

Zaključeno je da je posljednja sjednica Predsjedništva BiH "potvrdila da je sporazum SNSD-SDA-HDZ BiH propao i da Vijeće ministara nije formirano do 5. septembra, čime je koncept formiranja vlasti ove tri stranke doživio neuspjeh", saopšteno je iz ove partije.

Glavni odbor smatra da su u prethodnih 10 mjeseci neuspješnog pregovaranja ove tri stranke "najviše štete imali građani jer su reforme zaustavljene, evropski put je na čekanju, institucije su blokirane, a veliki broj ranije odobrenih finansijskih međunarodnih aranžmana ne može da se sprovede zbog blokade parlamenta BiH".

Ukazano je na neophodnost izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja mehanizama koji bi, kako je navedeno, omogućili fer i poštene izbore.

Fokus današnje sjednice Glavnog odbora PDP-a bio je na pripremi 9. redovnog Sabora koji će biti održan 28. septembra u Banjoj Luci i tokom kojeg će biti obilježeno 20 postojanja i rada PDP-a.