Prekršen Ustav
28

PDP: U Vladi Posavskog kantona nema nijednog Srbina uprkos bliskom partnerstvu SNSD-a i HDZ-a

S. M.
Detalj sa današnje konstituirajuće sjednice Skupštine Posavskog kantona
Detalj sa današnje konstituirajuće sjednice Skupštine Posavskog kantona
Nakon što je formirana nova Vlada Posavskog kantona iz PDP-a su istakli da je prekršen Ustav PK kojim je propisano da jedan ministar dolazi iz reda srpskog naroda, a što sad nije slučaj. Ističu da je to rezultat stranačke trgovine SNSD-a i HDZ-a.

Iz PDP-a su zatražili da se u svim administrativnim jedinicama u BiH poštuje Ustav i da se Srbima omoguće garantovana prava.

"To dovoljno govori o položaju Srba iz FBiH, ali i o strateškom partnerstvu SNSD-HDZ. Iako je ovu Vladu izglasao dominantno HDZ, a SNSD ima odbore u navedenom kantonu, nisu našli za shodno da zahtijevaju poštovanje Ustava i zagarantovana prava Srba", saopćeno je iz PDP-a.

Dodali su da su i ranije svjedočili da u kantonima sa hrvatskom većinom, gdje je vlast HDZ, nije bila garantovana konstitutivnost Srbima, niti ravnopravnost ćiriličnog pisma i srpskog jezika.

"Umjesto da se to blisko partnerstvo koristi da se poboljša položaj Srba u FBiH, namjere SNSD-a su očigledno drugačije, a naše nacionalne interese razmjenjuju za uskostranačke kad god im se ukaže za to prilika", navodi se.

Iz ove stranke dodatno traže i da se svi politički akteri iz entiteta Republika Srpska drže jednog principa, a to je zaštita nacionalnih interesa Srba, gdje god oni živjeli.

"PDP je spreman da se za to bori", navedeno je u saopćenju.

Skupština Posavskog kantona danas je na vanrednoj sjednici potvrdila imenovanje predsjednika Vlade Đure Topića i članova Vlade.