|

PDP traži ukidanje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika

PDP traži ukidanje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika
0
F
FENA
22.10.2007. u 14:11
0
komentara
0

dijeljenja
PDP traži ukidanje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika
Partija demokratskog progresa Republike Srpske uputit će Narodnoj skupštini RS-a, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću za provođenje mira inicijativu za ukidanje "bonskih ovlaštenja" viskog predstavnika u BiH.
Poslanik PDP-a Borislav Borenović kazao je na vanrednoj pres-konferenciji da se od Skupštine RS-a traži da na prvoj narednoj sjednici usvoji rezoluciju o stanju do kojeg su dovele mjere visokog predstavnika te inicijativu da se ukinu njegova bonska ovlaštenja.

PDP izričito traži da se Skupština RS-a i Parlamentrana skupština BiH odrede prema zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik, te predlaže da se ne priznaju svi oni zakoni koji su nametnuti, a koji nisu usvojeni u skupštinama.

Time bi se, navode u PDP-u, zaustavila sva daljnja takva djelovanja, jer su prevaziđeni razlozi zbog kojih su bonska ovlaštenja donijeta.

"Bonska ovlaštenja su u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i demokratskim principima suvereniteta naroda, a BiH je u međuvremenu postala i članica Vijeća Evrope i ta ovlaštenja su nespojiva sa članstvom u toj organizaciji“, kazao je poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH.

Istaknuo je da visoki predstavnik zloupotrebljava bonska ovlaštenja, nameće se kao zakonodavac i dovodi parlament u „sraman položaj“.

Najavljeno je i da će se tražiti da se ovo pitanje stavi na dnevni red Vijeća Evrope.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.