BiH
0

PDP traži ukidanje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika

FENA
Partija demokratskog progresa Republike Srpske uputit će Narodnoj skupštini RS-a, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću za provođenje mira inicijativu za ukidanje "bonskih ovlaštenja" viskog predstavnika u BiH.

Poslanik PDP-a Borislav Borenović kazao je na vanrednoj pres-konferenciji da se od Skupštine RS-a traži da na prvoj narednoj sjednici usvoji rezoluciju o stanju do kojeg su dovele mjere visokog predstavnika te inicijativu da se ukinu njegova bonska ovlaštenja.

PDP izričito traži da se Skupština RS-a i Parlamentrana skupština BiH odrede prema zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik, te predlaže da se ne priznaju svi oni zakoni koji su nametnuti, a koji nisu usvojeni u skupštinama.

Time bi se, navode u PDP-u, zaustavila sva daljnja takva djelovanja, jer su prevaziđeni razlozi zbog kojih su bonska ovlaštenja donijeta.

"Bonska ovlaštenja su u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i demokratskim principima suvereniteta naroda, a BiH je u međuvremenu postala i članica Vijeća Evrope i ta ovlaštenja su nespojiva sa članstvom u toj organizaciji“, kazao je poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH.

Istaknuo je da visoki predstavnik zloupotrebljava bonska ovlaštenja, nameće se kao zakonodavac i dovodi parlament u „sraman položaj“.

Najavljeno je i da će se tražiti da se ovo pitanje stavi na dnevni red Vijeća Evrope.