Institucije države BiH
16

PDP: Što je više SNSD-a u Sarajevu, to je manje Republike Srpske

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Politički okršaji u Republici Srpskoj zbog između vlasti i opozicije traju i dalje, samo su se uloge u posljednjoj godini promijenile. Baš taj narativ vezan za institucije države BiH predmet je posljednjeg reagovanja Partije demokratskog procesa (PDP).

Portparolka PDP-a Anja Petrović kaže kako ispravnost odluke PDP-a i SDS-a da se njihovi ministri u prethodnom mandatu ne povuku iz Vijeća ministara, što je godinu dana uporno tražio predsjednik SNSD-a, dokazuje stanje u trenutnom, krnjem sazivu ovog tijela.

"Godinu dana smo nazivani najpogrdnijim imenima, jer smo odbijali da Vijeće ministara ostavimo bez srpskih kadrova i znajući da to neće pomoći formiranju vlasti, nego naprotiv – SDA bi to jedva dočekala", izjavila je Petrović.

Ona tvrdi da je SNSD povlači nepromišljene i neodgovorne poteze:

"Zbog njihove neodgovornosti i želje da se što prije dočepaju par fotelja, ministar i zamjenik ministra u Vijeću ministara BiH iz Republike Srpske još nisu imenovani, a tim ministarstvima rukovode bošnjački kadrovi kojima se ne žuri da dobiju srpskog ministra i zamjenika. Zbog političke sujete, sigurnosni sektor je u potpunosti prepušten bošnjačkoj politici – nemamo više ministra sigurnosti, direktora SIPA-a, nadzora na sigurnosnim agencijama. Srpski član Predsjedništva BiH, samozvani patriota, smijenio je Srbe iz UO Centralne banke BiH i već osam mjeseci nisu imenovani novi članovi. Sve ovo je pokazatelj da što je više SNSD-a u Sarajevu, manje je RS-a", istakla je Petrović.