O konstitutivnosti
19

PDP: SNSD umjesto za srpski radi za hrvatski interes u BiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je glasanje SNSD-a i HDZ-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH protiv konstitutivnosti Srba u hrvatskim kantonima potvrdilo da SNSD, kako kažu, umjesto za srpski interes, radi za hrvatski.

"Zato uopšte nije neobično, čak je i očekivano, da Srbi u FBiH od velikih patriota iz SNSD, umjesto političke podrške dobiju šut-kartu", saopšteno je iz PDP-a.

Oni navode da koliko su Srbi istinski ugroženi u federalnim opštinama u kojima SNSD i HDZ već godinama suvereno vladaju svjedoči i to da, u opštinama poput Grahova, nemaju ni najobičniji dom zdravlja.

U saopštenju se dodaje da "Srbi nisu konstitutivni, nemaju pravo na srpski jezik i ćirilicu, a srpskoj djeci se nameće hrvatski program obrazovanja".

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je juče inicijativu Denisa Bećirovića iz SDP-a kojom se pozivaju nadležni organi Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona da najkasnije u roku od 30 dana od dana njenog usvajanja u Predstavničkom domu, izmijene i dopune svoje ustave s ciljem obezbjeđenja ustavne ravnopravnosti Srba.

Inicijativom se traži da se u ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i obezbijedi ustavna ravnopravnost srpskog i "bosanskog" jezika, te ćirilice i latinice.