{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PDP: Razgovarati o koaliciji sa SNSD-om

F
19.1.2008. u 17:52
0
0
PDP: Razgovarati o koaliciji sa SNSD-om
0
PDP: Razgovarati o koaliciji sa SNSD-om
Banja Luka
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) RS-a Slobodan Nagradić ponovio je danas da ta stranka nije zadovoljna koalicionim odnosima sa SNSD-om u pogledu rješavanja određenih pitanja na kojima je dogovorena koalicija dviju stranaka.
Izrazio je očekivanje da će u razgovorima u narednom periodu ta pitanja biti definirana kako bi se nastavili koalicioni odnosi.

Nagradić je, predstavljajući na pres-konferenciji u Banjoj Luci "Platformu PDP-a za razgovore o mogućoj promjeni Ustava BiH'', najavio da je za njegovu stranku prhvatljiva samo nadogradnja postojećeg, ali ne i izrada novog državnog ustava.

Za PDP je prihvatljiva dvoentitetska konstrukcija BiH, entitetsko glasanje u Predstavničkom domu parlamenta BiH, teritorijalni integritet RS-a i njen status ravnopravnog državotvornog entiteta.

-PDP nikada neće biti spreman da prihvati konstrukciju BiH koja ne bi respektovala potrebe, interese i volju sva tri konstitutivna naroda - naveo je Nagradić.

Platforma PDP-a predviđa da proces promjena Ustava BiH bude podijeljen u više faza, tako da se u prvoj fazi razgovara o pitanjima o kojima postoji visok stepen saglasnosti, a u drugoj o promjenama o kojima su stavovi sada udaljeni.

PDP je spreman, naveo je, da prihvati amandmane na Ustav BiH iz "aprilskog paketa" u kojima su prihvaćene primjedbe i sugestije Venecijanske komisije, te je mišljenja da bi prije početka bilo kakve diskusije o promjeni Ustava BiH trebalo otkloniti nezadovoljstva Bošnjaka i Hrvata odnosima u Federaciji BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: